Un actor de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj detine fotografii din 1911, cu lotul stramosului actualului CFR.

CFR Cluj sarbatoreste in acest weekend un secol de existenta, avind o invitata celebra: Benfica Lisabona. Povestea clubului pleaca spre noi din 1907, cind feroviarii maghiari (Transilvania era atunci parte a Imperiului Habsburgic) au infiintat KVSC. Initialele provin de la Kolozsvari Vasutas Sport Club (Clubul Sportiv al Feroviarilor din Cluj) si multa vreme echipa a jucat in campionatul maghiar. Lucrurile au intrat in normalitate dupa Unire si CFR a activat pe rind in campionatul districtual, apoi in C, in B si chiar in prima divizie. Cele mai vechi fotografii cu lotul KVSC, sustine ziarul „Clujeanul", le detine Madarasz Lorand, actor la Teatrul Maghiar de Stat. Imaginile dateaza din 1911 si au fost gasite de actor in ghena unui imobil din Piata Muzeului, unde locuieste bunica sa.

„Am consultat mai multi specialisti, care m-au asigurat ca sint autentice", a spus Madarasz pentru saptaminalul citat anterior. Din pacate, fotbalistii din cele doua fotografii ramin niste ilustri necunoscuti: distanta mare in timp dintre anul in care au fost facute pozele si momentul in care au fost recuperate face imposibila identificarea. Arpad Paszkany, patronul echipei, este convins ca „CFR este cea mai veche echipa din tara. Din acest motiv nu i-am schimbat numele, desi actualul club nu prea mai are legaturi cu formatia de altadata".

Istoricul clujean Gheorghe I. Bodea este si mai categoric, afirmind ca intre cele doua grupari nu ar exista de fapt nici o legatura. „Echipa muncitorilor ceferisti o gasim la Cluj in 1907, ca si o organizatie sportiva a MAV (Caile Ferate Maghiare - n.r.). Insa, sub denumirea de CFR Cluj, echipa apare in noiembrie 1919, in aceeasi perioada cu infiintarea lui «U». Dupa parerea mea, cine incearca sa gaseasca o continuitate intre MAV-ul din 1907 si CFR-ul de azi risca un mare neadevar istoric. Se poate face apel la traditie, dar nu la o continuitate organizatorica", sustine Bodea.

Asteptata ca o printesa la Cluj, Benfica si-a ales pentru sosire o ora demna de „Cenusareasa". Portughezii vin in Romania vineri noapte, la 3.30. Pentru meciul aniversar, cei de la CFR au pregatit tricouri speciale pe care este inscriptionat motivul care a generat evenimentul. „Vulturii" vor fi cazati la singurul hotel de cinci stele din Cluj si vor pleca spre casa imediat dupa meci. Jocul de simbata va incepe la ora 21.00 si va fi transmis in direct de Kanal D.