Ministrul Sanatatii a recomandat persoanelor care vor iesi in acest week-end in parc, la padure sau la mare sa recurga in continuare la masuri de protectie impotriva caniculei si insolatiei. Potrivit datelor oficiale, numarul cetatenilor aflati in e
Ministrul Sanatatii a recomandat persoanelor care vor iesi in acest week-end in parc, la padure sau la mare sa recurga in continuare la masuri de protectie impotriva caniculei si insolatiei. Potrivit datelor oficiale, numarul cetatenilor aflati in evidenta serviciilor de asistenta a crescut de la 37.474 la 101.109 persoane, dintre care 19.381 (fata de doar 8.537 persoane in urma cu doua zile) beneficiaza, pe timp de canicula, de servicii medicale, igiena personala si a locuintei, plata facturilor, aprovizionare cu produse alimentare si apa minerala. O crestere semnificativa a numarului acestor persoane a fost inregistrata in judetele Alba, Brasov, Harghita, Hunedoara, Maramures, Olt, Timis, Vrancea si municipiul Bucuresti. Camerele de garda si unitatile de primiri urgenta ale Ministerului Sanatatii au inregistrat joi un numar de 1.122 cazuri urgente si 1.044 solicitari ale serviciilor de ambulanta. In ultimele ore a mai fost inregistrat un deces din cauza caniculei in judetul Suceava, iar motivele unui alt caz nu sunt deocamdata confirmate la Caras-Severin. "Nu exista unitati sanitare fara stocuri de medicamente necesare, dar in majoritatea cazurilor judetele solicita ambulante suplimentare ca urmare a apelurilor tot mai numeroase la serviciile de ambulanta", a spus Nicolaescu.
Hotline de caldura
Incepand de ieri, exista o linie telefonica gratuita - 0800.800.187 - pentru servicii de consiliere si recomandari privind masurile de protectie impotriva temperaturilor ridicate si de reducere a efectelor caniculei. Serviciul telefonic va putea fi apelat zilnic intre orele 08.00-20.00, pe toata perioada caniculei.
Pe de alta parte, Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti a inregistrat, in ultimele 24 de ore, 1066 apeluri, cu aproape 150 apeluri mai multe decat in zilele precedente, cand media era in jur de 900-930 a declarat, ieri, Lucia Oana, director medical la SAMB, citata de Mediafax. Ieri, intre orele 8.00 si 14.00, la SAMB au fost inregistrate 332 de apeluri, peste 70 fiind pentru persoane cazute in strada sau care au lesinat, a precizat medicul Oana. Directorul a precizat ca incepand de joi seara SAMB a organizat cinci puncte de prim ajutor in substatiile serviciului, acestea avand o camera cu aer conditionat, echipament de prim ajutor, medic sau asistent medical. Substatia SAMB sector 1 functioneaza in strada Pajurei 15 A in Cresa Jiului, Sediul Central SAMB sector 2 - in strada Mihai Eminescu, substatia SAMB sector 3 - strada Lunca Bradului 1A in sediul cresei Titan, substatia SAMB sector 5 - strada Leresti 22 in sediul cresei "Sf. Stelian" si substatia SAMB sector 6 - strada Craiesti 1 in sediul cresei numarul 13.
1200 de puncte de prim ajutor
Autoritatile locale au infiintat aproape 1200 de puncte pentru prim-ajutor, in 425 de localitati, cele mai recente fiind organizate pe raza judetelor Alba, Brasov, Gorj, Iasi, Maramures si Sibiu. Totodata, in zonele intens circulate functioneaza 972 de puncte pentru distribuirea apei imbuteliate in 407 localitati. "Extinderea avertizarii de canicula - cod portocaliu - a presupus infiintarea unor noi puncte de distribuire a apei imbuteliate, cele mai recente fiind organizate pe raza judetelor Alba, Brasov, Hunedoara, Maramures, Neamt si Sibiu", se arata intr-un comunicat al MIRA. De asemenea, au fost transportate 339,6 tone de apa potabila si menajera pentru cetateni si gospodariile acestora, in 45 localitati din 19 judete, cu mijloace de transport puse la dispozitie de inspectoratele pentru situatii de urgenta sau de catre autoritatile administratiei publice locale.Totodata, cantitati suplimentare de apa au fost puse la dispozitia cetatenilor in judetele Bistrita Nasaud, Caras-Severin, Dolj, Maramures, Neamt si Salaj.
Program special de lucru
Majoritatea primariilor bucurestene, dar si regiile subordonate municipalitatii vor avea program redus cu publicul, incepand de luni, in intervalul orar 7.30 - 11.00 si 17.00 - 20.00, masura fiind mentinuta pe toata perioada caniculei. Astfel, incepand de luni, activitatea primariilor bucurestene precum si a serviciilor din cadrul Prefecturii Bucuresti - Serviciul public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, Serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, Compartimentul registratura si Compartimentul de apostila - vor desfasura activitatea cu publicul doar intre orele 7.30-11.00 si 17.00-20.00.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.