Presedintele de nota "10 plus", Traian Basescu, ii indeamna pe studenti sa fie exigenti cu profesorii lor si critica serviciile proaste de pe litoral.

La "Ceaiul cu aroma democrata", de joi seara, organizat de studentii din PD, seful statului a criticat litoralul romanesc. La reuniunea desfasurata in Cafeneaua Actorilor din Parcul Tineretului, Traian Basescu a fost de parere ca riviera romaneasca ofera servicii scumpe si proaste. Dar, mai presus de toate, in opinia sa, principala problema o reprezinta slaba pregatire a personalului.

Cind a fost intrebat de tinerii pedisti de ce romanii le umplu "buzunarele vecinilor bulgari" in sezonul estival, la inceput presedintele a raspuns mai pe ocolite, spunind ca una dintre cheile unor servicii de calitate este specializarea personalului, alaturi de mentalitatea patronilor. Apoi, seful statului a fost transant: "Trebuie sa recunoastem ca serviciile pe litoralul romanesc sint de proasta calitate si, pina cind nu se vor gasi solutii, plecind de la ospatarul care iti vine la masa, problema nu se va rezolva. La hoteluri de patru stele veti vedea ca personalul nu este de patru stele".

In opinia sa, patronii din industria hoteliera romaneasca trebuie sa invete sa investeasca nu doar in modernizarea hotelurilor, ci si in pregatirea personalului, "altfel isi bat joc de banii lor". Parerea sa e ca daca amintitii patroni vor continua sa angajeze ospatari care si-au luat certificatele "pe bani", litoralul romanesc risca sa se transforme dintr-unul care sa primeasca oaspeti din mai pina in octombrie intr-unul de "weekend". La polul opus, este, in acceptiunea sa, Valea Prahovei si zona montana, in general. Presedintele stie ca romanii nu vor sa vada ospatari "cu buricul gol", ci unii curati si imbracati in uniforma.

Cu lectura particulara, seful statului sta prost. A recunoscut-o singur. Astfel nu a gasit ca este important sa spuna care a fost ultima carte pe care a citit-o, atunci cind a fost intrebat despre acest lucru. A avut impresia ca intrebarea este una de ziarist si nu una de tinar pedist. Nu citeste carti pentru ca, spune el, se ia cu sintezele si analizele care preced iscalirea unui document oficial important. A dat si un exemplu: elaborarea pozitiei Romaniei privind cazul Kosovo. Alunecind pe panta filosofiei, Traian Basescu a spus resemnat, referindu-se la indepartarea de lectura, ca "viata iti rapeste multe dintre placeri". Din cind in cind mai citeste cite o carte. L-a recomandat totusi pe Mircea Cartarescu. Ultima carte.

Presedintele le-a cerut studentilor sa fie exigenti cu profesorii lor, subliniind ca trebuie sa fie eliminat "sistemul clientelar din educatia romaneasca". El a deplins faptul ca, la fel ca elevii, si profesorii au ajuns sa copieze la examenele de titularizare. Despre dascali a spus ca pot ramine sa predea, dar sa se perfectioneze tot timpul.

Presedintele a extins ieri componenta Comisiei prezidentiale pentru educatie prin cooptarea de sindicalisti, elevi, studenti, parinti si academicieni, cu misiunea de a elaborarea implementarea concluziilor raportului prezentat in 12 iulie. Seful statului a spus ca partidele s-au angrenat intr-un joc politic pornind de la propriile lor strategii in domeniul educatiei. "Am primit scrisori de la trei partide care ma invita sa fiu parte la strategia lor de educatie. A inceput un joc politic (...) ce partid sa-si atribuie consensul pe propriul proiect", a explicat el.

Cu prietenii sai dragi, ziaristii, seful statului a avut de impartit, de aceasta data, locul la masa prezidiului de unde vorbea. Cei despre care a spus ca sint "de o nesimtire incredibila" ii obstructionau comunicarea cu studentii PD. A plecat de la masa si s-a dus in mijlocul lor. La plecare, cind sa dea sa se urce in masina, o batrina l-a rugat sa aiba grija de pensionari. Replica lui a linistit-o pe pensionara: "Doamna, am promulgat deja legea. Sa vedem de unde o sa fie bani". Doamna a ingaimat: "Vai, va multumim!".