Vinerea viitoare, impreuna cu Cotidianul se vor distribui CD-ul cu selectii din muzica lui Bach si o brosura despre biografia si opera muzicianului.Ziarul, CD-ul si brosura vor putea fi cumparate cu 7,9 lei Al treilea titlu din Colectia SIMFONICA, oferit de Cotidianul la un pret special, de doar 7,9 lei, contine celebra Toccata si Fuga in re minor, selectii din Concertul Brandenburgic nr. 4 in sol major si din Concertul Brandenburgic nr. 2 in fa major, din cantatele „Jauchzet Gott in allen Landen", „Wachet auf, ruft uns die Stimme", „Was mir behagt, ist nur die muntre Jagd", „Herz und Mund und Tat und Leben", din Suita pentru orchestra nr. 3 in re major, din Concertul pentru orga in re minor si din Suita pentru orchestra nr. 2 in si minor, in interpretarea faimoasei Royal Philharmonic Orchestra, condusa de dirijorul Jonathan Carney, cu James Parsons la orga si cu participarea sopranei Susan Bullock. Johann Sebastian Bach s-a nascut in 1685, intr-o familie de muzicieni germani originari din Turingia. La virsta de 18 ani a intrat ca violonist la orchestra curtii din Weimar, iar douazeci de ani mai tirziu, cind interesul sau se indreptase deja spre orga, avea sa fie numit capelmaistru la biserica Sf. Thomas din Leipzig si director muzical al universitatii orasului, functii pe care le-a detinut pina la moarte.

Muzica scrisa de Bach in diferitele perioade ale vietii sale constituie un fenomen unic si fundamental, caci, desi ignorata in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, a devenit ulterior unul dintre marii factori de schimbare ai muzicii din vestul Europei.

Desi apreciat in timpul vietii, faima sa nu a depasit sfera locala si avea sa fie cunoscut publicului larg abia la optzeci de ani dupa moarte, datorita lui Mendelssohn, care a impus Pasiunea dupa Matei, in 1829. Dupa alti douazeci de ani, Schumann, Liszt si alti muzicieni au fondat Bach Gesellschaft (Asociatia Bach), care a cules, catalogat si editat lucrarile marelui maestru baroc.

Bach a fost un compozitor prolific de muzica instrumentala si vocala: s-au pastrat pina astazi peste saizeci de volume, dintre care numeroase compozitii pentru orga, clavecin, muzica de camera, sonate pentru diferite instrumente, la care se adauga superbele compozitii de inspiratie religioasa, peste doua sute de cantate, 48 de preludii si fugi. Au devenit celebre, in timp, Concertele Brandenburgice, cele doua selectii incluse in Colectia Simfonica fiind faimoase atit prin bogatia lor sonora, cit si prin dificultatea interpretarii. Orice selectie contemporana din Bach contine, fireste, Toccata si Fuga in re minor, o piesa pentru orga scrisa in tinerete, pe cind Bach avea 20 de ani si care a ajuns sa reprezinte una dintre cele mai cunoscute compozitii pentru orga, preluata azi pe coloane sonore, in prelucrari muzicale contemporane si chiar in jocuri video.

Detalii despre Carmel Bach Festival gasiti pe www.cotidianul.ro/select