Cele mai recente spatii trendy, baile, s-au pus in slujba noilor tehnologii. Cintatul sub dus n-a fost niciodata mai placut.

Bai dotate cu sisteme hi-fi si dolby surround, colaci de WC care mentin in permanenta temperatura la 30 de grade sau oglinzi care te avertizeaza cind duci o viata dezordonata. In plina canicula, salile de baie ramin un bun refugiu. Oglinda proiectata de compania americana Accenture ne pune fata in fata cu viitorul: o imagine deformata a celui care se priveste in ea atentioneaza asupra consecintelor pe care o dieta dezordonata le poate avea intr-un timp nu foarte lung. Oglinda Persuasiva, un prototip dezvoltat in Franta, arata precum o oglinda de baie obisnuita in care nu trebuie sa faci nimic mai mult decit sa te uiti la propria „reflectie".

Suprafata de reflexie este alimentata cu informatii provenite de la camere web si dispozitive sensibile amplasate in locuinta, care monitorizeaza orice vizita la frigider, activitatea depusa pe bicicleta medicala sau timpul petrecut pe canapea. Performantele inregistrate cu un pedometru in timpul deplasarii, numarul de tigari fumate sau de beri date pe git vor putea fi si ele corelate pentru o imagine viitoare a organismului. „Exista un potential remarcabil in aplicatiile oferite de aceasta oglinda nu doar pentru a determina infatisarea viitoare a corpului, ci si pentru a afla cum o astfel de proiectie poate antrena schimbarea comportamentului individual", spune profesorul Jeannie Huang, unul dintre specialistii aflati in spatele conceptului.

Piese strategice in baie, WC-urile au suferit si ele mutatii esentiale pentru a transforma placeri marunte, precum cititul sau izolatul de restul familiei, in adevarate clipe de fericire. Instalatia speciala cu care este echipat WC-ul Washlet, conceput de compania japoneza Toto, mentine colacul la o temperatura constanta de 30 de grade. Rolls-Royce-ul toaletelor, dupa cum l-a botezat deja ziarul „Le Monde", spala posteriorul cu apa calda, il usuca cu un jet de aer si ii asigura si un masaj ca bonus. Un detector de prezenta evita supraconsumul de apa si de electricitate si permite totodata activarea unui sistem de curatare automata. Totul pentru 1.500 de euro, pretul la care se comercializeaza deja Washlet in Franta.

O incapere de 2 metri cubi, dotata pina in dinti cu noi tehnologii, va va schimba pentru totdeauna viziunea asupra unei bai. Baie cu spuma, perdea de ploaie, cromoterapie, muzicoterapie, aromoterapie sint numai citeva dintre dotarile oferite de ministatiunea balneara Cube, inventata de francezii de la Neoqi. Baia turceasca inclusa si un MP3 player ale carui boxe sint montate pe tavan ridica pretul cubului la 15.000 de euro. Pentru o atitudine si mai zen, puteti plonja direct intr-o cada cu un tunning la fel de impresionant. Luxor, cada companiei britanice Divapor, este dotata cu un ecran LCD de 14 inchi, pe care pot fi accesate atit programe tv, cit si DVD-uri. Sistemul audio dolby intregeste un regal de 4.500 de euro, care te face sa uiti de canicula de afara.

In fata oglinzii „antinarcisism", comercializata in magazinul frantuzesc Oniris, ochii nu stiu incotro sa se indrepte prima data: inspre propria imagine reflectata sau inspre imaginile difuzate pe ecranul LCD integrat. Acestuia i se pot atasa un DVD player, un computer sau chiar o consola de jocuri. In cei 2.500 de euro, cit costa oglinda care iti fura privirea, este inclus si riscul sa te tai strimb in timp ce te barbieresti.

Adevarate obiecte culturale In Japonia, 50% dintre locuinte, 35% dintre companii si 45% dintre hoteluri sint echipate cu toalete care se spala singure. Japonia este, de altfel, singura tara din lume in care se sarbatoreste o zi nationala a toaletelor, pe 10 noiembrie.

In cultura nipona, curatenia este extrem de importanta, astfel ca cele mai multe WC-uri publice sint concepute pentru a evita orice contact fizic. Exista, de asemenea, o piata importanta pentru deodorante special destinate toaletelor. O companie a inventat chiar o pastila, care, luata in timpul mesei, inlatura mirosurile neplacute de pe WC. Exista si toalete speciale pentru persoanele in virsta, care sint ajutate sa se ridice de pe colac la simpla actionare a unui buton.

Admira in detaliu ultimele gadgeturi din baie. Acceseaza www.cotidianul.ro/select