Specialist al deplasarilor pe distante lungi, Gerhard Plattner a primit de la Škoda Auto un saculet cu 1.000 de monede de un euro si a pornit intr-o aventura care constituie o adevarata provocare: cu ajutorul unui automobil Škoda Roomster 1.4 TDI (59 kW/ 80 CP), Plattner doreste sa viziteze 35 de tari ale Europei in cadrul unei excursii cu familia. Obiectivul: carburantul consumat sa nu necesite fonduri mai mari decat cele din saculet. Portbagajul masinii va fi umplut cu bagajul pe care o familie compusa din patru membri il ia cu ea intr-o excursie. Bagajul va fi real, familia va fi mai mult sau mai putin "reala" - "sotia" pe locul din dreapta si cei doi "copii" pe bancheta vor fi manechine a caror masa este egala cu cea medie a unei femei, respectiv a copiilor cu varsta cuprinsa intre opt si zece ani. "Gratie manechinelor, excursia poate fi vazuta - din punct de vedere tehnic - ca una de familie", a spus Plattner, "exceptand faptul ca nimeni nu-mi va spune cum sa pilotez sau sa obiecteze ca rulez 1.000 kilometri fara pauza".

15.520 kilometri

In ciuda portbagajului incarcat la maximum, Plattner crede ca media consumului de-a lungul traseului ce masoara 15.000 kilometri - trece prin 36 de tari - va fi de 5 litri/ 100 km si ca saculetul de bani nu se va goli pana cand va preda automobilul la uzina Škoda. Traseul ce va fi strabatut de Gerhard Plattner si familia lui fictiva: Mladá Boleslav, Hamburg, Amsterdam, Bruxelles, Londra, Paris, Luxembourg, Geneva, Andorra La Vella, Barcelona, Monte Carlo, Vatican, San Marino, ferry-boat pe ruta Ancona - Igoumenitsa, Salonic, Skopje, Edirne, Bucuresti, Brasov, Timisoara, Belgrad, Budapesta, Zagreb, Ljubljana, Viena, Bratislava, Uzgorod, Varsovia, Vilnius, Riga, Tallinn, St. Petersburg, Helsinki, ferry-boat pe ruta Helsinki - Stockholm, Oslo, Copenhaga, Rostock, Berlin si Mladá Boleslav. In Romania, Plattner a sosit pe 8 iulie, cand s-a oprit la Bucuresti. Pe 9 iulie, pilotul austriac a fost asteptat de catre pasionatii marcii Škoda la dealerul Delcar din Brasov.
Ultima noapte in Romania Plattner a petrecut-o in Timisoara, dupa care s-a indreptat spre Belgrad.

Citeste si:

Recordmanul Plattner

Cartea Recordurilor il descrie pe Gerhard Plattner drept cel mai experimentat conducator auto din lume, campion la categoria sofat economic.
In ultimii ani, Plattner a stabilit doua recorduri nationale de consum cu Škoda in Romania. Ultimul, in 2005, a fost de numai 2,6 litri/100 km, realizat la traversarea Romaniei pe ruta Constanta - Oradea.