Pro Democratia ii acuza pe social democrati ca fac tot ce le sta in putinta pentru a bloca reforma electorala.

Un grup de tineri activisti ai Asociatiei Pro Democratia (APD) a organizat, joi dimineata, un protest in fata sediului central al PSD din Kiseleff. Recuzita a inclus o basculanta pe care era plasat un banner inscriptionat cu mesajul „Votul uninominal - Campania pentru reforma politica". Din masina, reprezentatii organizatiei au dat jos 20 de cutii de carton, inscriptionate cu mesajul „Promisiuni!", acestea fiind lasate la poarta partidului.

Liderul PSD, Mircea Geoana, nu a digerat actiunea Pro Democratia, chiar daca in fata televiziunilor a afirmat ca protestatarii sint „niste ghidusi". El a acuzat faptul ca membrii APD au utilizat „un camion luat de la partide politice". Totodata, Geoana a continuat sa sustina ceea ce deputatul PSD Eugen Nicolicea incearca sa inoculeze in media, si anume ca doar PSD doreste cu adevarat votul uninominal si a afirmat ca „la consultarile cu presedintele Traian Basescu, Domnia sa a declarat ca singurul proiect care intruneste asteptarile este cel al PSD". Geoana a vrut totusi sa para concesiv si a afirmat ca va propune o sesiune extraordinara la Senat pentru a se ajunge la un consens, „pe un proiect sau altul".

Cristian Pirvulescu, presedintele APD, il contrazice insa pe Geoana. „Dl Geoana a mai afirmat ca seful statului i-a confirmat proiectul PSD. Trebuie insa sa lamurim lucrurile. Consultarea respectiva a avut loc inainte de suspendare. In timpul campaniei pentru referendum, Traian Basescu a afirmat public ca singurul sistem viabil este cel al Pro Democratia si ca pe acesta il sustine. Vreau sa fie clar pentru toata lumea: proiectul nostru are la baza votul uninominal. Atunci cind se redistribuie mandatele, candidatii care le vor primi sint tot dintre cei votati in colegii uninominale, diferenta fiind doar ca sint dintre cei clasati pe locurile doi sau trei in colegii", a precizat pentru Cotidianul Pirvulescu.

Liderul APD a criticat sever faptul ca, dupa ce PSD a semnat un protocol politic pentru sustinerea proiectului APD, „la presiunea unor membri din interiorul partidului, conducerea PSD a facut pasi inapoi". Pirvulescu a comentat si demisia lui Victor Ponta din Comisia de Cod Electoral (inlocuitor a fost desemnat senatorul Doru Ioan Taracila): „Domnul Ponta s-a aflat intr-o situatie ingrata. El a fost principalul negociator pentru sustinerea proiectului APD, iar colegii sai de partid din comisie au sustinut alt proiect. Probabil nu a vrut sa se compromita". Totodata, Pirvulescu a atras atentia ca daca pina in toamna nu va fi adoptat sistemul uninominal, „alegerile parlamentare din 2008 se vor desfasura tot pe liste, deoarece autoritatile locale nu vor avea timpul fizic necesar pentru a opera in teren modificarile generate de noua lege".

Presedintele Pro Democratia a raspuns si acuzatiilor aduse de Mircea Geoana. „Activistii APD nu au apelat la nici un partid pentru transportarea cutiilor la sediul PSD, basculanta fiind inchiriata, prin Internet, de la niste particulari", a declarat Pirvulescu.