Printre fostii apropiati ai spionajului comunist se mai numara 6 candidati la alegerile europarlamentare, 3 fosti membri ai Curtii Constitutionale si 15 membri ai Consiliului Judiciar Superior.

Presedintele bulgar, Gheorghi Pirvanov, a colaborat cu Securitatea comunista. Asta reiese dintr-un raport al comisiei de la Sofia care studiaza arhivele fostelor structuri de spionaj. Potrivit documentului, Pirvanov a activat in calitate de colaborator in perioada 4 octombrie 1989 - 16 iulie 1993. El avea numele de cod „Gote".

In 2006, Pirvanov a recunoscut ca apare in arhivele fostei Securitati, dar spune ca nu a fost niciodata un informator obisnuit. El sustine ca a fost trecut in documente dupa ce a acceptat sa furnizeze ministerului de externe o analiza cu privire la situatia din Macedonia. (Pirvanov e istoric de profesie.) „Dosarul contine date despre mine, dar nimic scris de mine. Reflecta activitatea mea in calitatea de consultant si autor al unei carti", a declarat liderul de la Sofia.

Ieri, comisia de studiere a arhivelor Securitatii a confirmat spusele sale. Intr-adevar, in dosare exista documente semnate de agentul care l-a contactat pe Gheorghi Pirvanov, dar nimic scris de seful statului bulgar.