Presedintele Bulgariei, Gheorghi Parvanov, figureaza pe lista colaboratorilor fostelor servicii secrete comuniste, a confirmat ieri comisia de ancheta care cerceteaza arhivele acestor servicii, transmite AFP.
Potrivit comisiei, Parvanov, care a
Presedintele Bulgariei, Gheorghi Parvanov, figureaza pe lista colaboratorilor fostelor servicii secrete comuniste, a confirmat ieri comisia de ancheta care cerceteaza arhivele acestor servicii, transmite AFP.
Potrivit comisiei, Parvanov, care a fost pentru scurt timp membru al Partidului Comunist, a avut numele de cod "Gote" si a figurat in evidente drept colaborator al serviciilor de informatii din 4 octombrie 1989 pana la 16 iulie 1993.
In anul 2006, Parvanov a recunoscut ca figureaza in arhivele serviciilor secrete bulgare pentru ca a acceptat sa furnizeze Ministerului Afacerilor Externe avizul sau, ca istoric, despre Macedonia. "Acest dosar contine informatii despre mine si doar despre mine. El reflecta munca mea in calitate de consultant si de redactor al unei carti", a declarat Parvanov in iunie 2006, respingand acuzatiile ca ar fi colaborat sub orice alta forma cu serviciile secrete comuniste.
Comisia de ancheta a confirmat faptul ca dispune de documente semnate de catre agentul de contact al lui Parvanov, dar nu si de documente scrise chiar de catre acesta.
De la publicarea legii din 2006 care prevede deschiderea aproape completa a arhivelor serviciilor secrete comuniste, au fost descoperiti sase agenti sau colaboratori in randul candidatilor in alegerile europene care au avut loc in 20 mai anul acesta, trei printre fostii judecatori ai Curtii Constitutionale si 15 intre judecatorii Curtii Supreme. Raportul publicat ieri mentioneaza alti sase agenti sau colaboratori din actuala administratie prezidentiala si un total de 21 in administratiile de dupa 2000. D.H.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.