Finantator, latifundiar, ursul care pacaleste vulpea, nationalist, crestin, razboinic si, pe canicula, ecologist. Sen-za-ti-o-nal!

„Dati-i unui om o masca si veti afla cine este cu adevarat", spunea Oscar Wilde. Pus sub microscopul sociologilor, psihologilor, dar mai ales al psihiatrilor, Gigi Becali ar fi cazul perfect de cameleon, cu precizarea ca ursul si-a schimbat parul de fiecare data nu pentru a supravietui tranzitiei salbatice din Romania, ci pentru a urca ierarhii. S-a vrut nationalist, dar nu a facut decit sa „privatizeze" in interes propriu o buna parte din patrie, folosindu-se initial de complicitatea armatei pentru a fi mai credibil. A ramas in final cu sintagma „latifundiarul din Pipera". Lipit ca timbrul de scrisoare de cel mai galonat fotbal de club autohton, Becali s-a folosit de loja din Ghencea pentru a verticaliza pe scena politica. A incercat sa dea cartonas rosu strainilor, dar a intrat in conflict cu o alta masca a sa, aceea de afacerist, asa ca nu l-a luat la suturi decit pe brazilianul Elton, pentru ca nu era loc de mai multi bufoni in acelasi circ. A plimbat crucea de la partid la stadion, pe ritmuri de muzica religioasa, le-a intors spatele homosexualilor, dar citeva minute de injuraturi continue la un post de televiziune au scos la iveala gaunosenia credintei lui Becali, folosita si ea ca scut politic. A fost pe rind, dupa cum batea trendul, Ursul, Razboinicul Luminii, Mihai Viteazul, Vlad Tepes, Sf. Gheorghe care omoara balaurul si tot ce putea fi titrat cu litere de-o schioapa la OTV „SENZATIONAL!!!". Si-a luat limuzina din Germania si traducator pentru instructiunile de folosire, dar in spatele capitalistului cu succes in afaceri a ramas acelasi poltron a carui adevarata fata s-a relevat in momentul in care arata cu cita dexteritate minuieste levierul.

Oricit de mult a folosit Dan Pavel bidineaua pe post de pensula de aplicat farduri, el a ramas acelasi cabotin. „Eram smecher de mic", se autocaracterizeaza, mindru ca a patruns in topul celor mai ciudati conducatori de cluburi de fotbal din Europa, amenintind in eter ca „toti cei care rideti acum de mine, in cinci ani imi veti pune tablourile pe pereti, ca lui Ceausescu". Pina sa se scoale din mijlocul electoratului mituit cu pomeni si sa ne popeasca pe toti, pe canicula viseaza sa devina ecologist, dar in spatele acestei masti transpar pasiunile legionaroide nu o data asumate in public.

O singura masca nu ne-a aratat pina acum, dar nici procurorii nu s-au dovedit recuziteri prea inspirati: Becali in zeghe. Poate atunci am afla, vorba lui Oscar Wilde, cine se ascunde de fapt in spatele lui Gigi Becali.