Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a bifat vizita de lucru la Autostrada Transilvania, la fel ca si premierul Tariceanu si alti doi ministri ai Transporturilor inaintea lui.

Ludovic Orban, aflat joi la Cluj, a vizitat patru obiective de investitii din zona: lucrarile de la autostrada, centura ocolitoare a municipiului, aeroportul si locul viitoarei fabrici Nokia de la Jucu. Orban s-a declarat "multumit" de ritmul constructiei la autostrada si a afirmat ca, pentru tronsonul 2B (Cimpia Turzii Gilau), termenul de predare a fost devansat, in acord cu compania constructoare Bechtel, pentru sfirsitul anului 2008. "Vom asigura resursele financiare pentru acest an si pentru 2008, cum ne-am angajat, apoi vom pregati si resursele pentru 2009. Avem in plan discutii cu compania pentru a stabili niste tronsoane prioritare pe urmatoarea perioada. Daca va fi sa facem o majorare de fonduri pentru autostrada, o vom anunta", a precizat ministrul.

El sustine ca singurele cresteri ale costurilor realizarii acestui proiect care vor fi acceptate sint cele care vin din majorarea pretului materialelor de constructie. O problema intimpinata recent de compania Bechtel pe traseul viitoarei autostrazi este imposibilitatea de a incepe sapaturile pe aproximativ 6.000 de metri patrati de teren impadurit, suprafata care apartine unui ocol silvic privat. "Am depus documentatia necesara, noi oricum facem si reimpaduriri, am replantat deja cam 6.000 de copaci, in urma lucrarilor efectuate pina acum. Asa ca, momentan, asteptam o decizie de la Directia Silvica sau de la cine trebuie sa o dea", explica Bogdan Sgircitu, purtatorul de cuvint al Bechtel.

Ministrul Ludovic Orban a fost plimbat de reprezentantii companiei la mai multe puncte de interes de pe traseul autostrazii, unde, deja, se contureaza viitoarea sosea ori podurile peste care va trece. La punctul de pornire al centurii ocolitoare a Clujului, ministrul a ascultat explicatiile legate de intirzierea lucrarilor si a criticat modul in care se fac exproprierile si predarile de terenuri. "Vad ca sint terenuri predate imediat dupa ce s-a scris in presa ca vin eu aici. Este scandalos ca trebuie sa vina ministrul de la Bucuresti pentru ca unii sa lucreze", a mai spus Orban.

Control la caietele de sarcini Ministrul Orban pregateste un raport despre cum au fost intocmite caietele de sarcini in cazul mai multor licitatii din ultimii ani in domeniul infrastructurii. "Am vazut caiete care aproape ca indicau cistigatorul, dupa cum erau formulate. Contractele de acest gen trebuie sa se faca in favoarea statului", a precizat ministrul. El sustine ca vrea sa gaseasca o modalitate de eliminare a acestor caiete de sarcini, necesare, in prezent, la organizarea licitatiilor publice. Raportul va arata "cite contracte au fost facute in defavoarea statului roman", a promis Orban.