Intrarea marilor companii multinationale pe piata romaneasca, emergenta din multiple puncte de vedere, este principala cauza a "invaziei" de expati din ultimii cativa ani. Rudolf Fedorovici, consultant in cadrul companiei de executive search Advice H

Intrarea marilor companii multinationale pe piata romaneasca, emergenta din multiple puncte de vedere, este principala cauza a "invaziei" de expati din ultimii cativa ani. Rudolf Fedorovici, consultant in cadrul companiei de executive search Advice Human Resources/ EMA Partners International, ne-a aratat ca, desi la nivelul tuturor companiilor care activeaza pe piata din Romania, romanii din top management sunt preponderenti, lucrurile stau semnificativ diferit pentru companiile multinationale. Acestea din urma manifesta o clara tendinta de a angaja manageri straini atunci cand isi demareaza operatiunile pe o piata emergenta ca Romania.

La o intrare "in forta" pe piata, experienta strainilor e necesara

Decizia unei companii de a apela sau nu la expati nu depinde atat de mult de profilul acesteia, caci, dupa cum a subliniat Fedorovici, "in toate domeniile e nevoie de expati". Se poate spune, mai degraba, ca aceasta miscare strategica de conducere este influentata de un singur factor: gradul de complexitate al activitatii companiei respective, in corelatie cu nivelul la care aceasta intentioneaza sa-si desfasoare operatiunile pe noua piata. Cu alte cuvinte, daca o multinationala de mari dimensiuni intentioneaza sa deruleze, cel putin pentru inceput, operatiuni restranse in tara noastra, cel mai probabil este ca ea va desemna un roman pentru coordonarea acestora. Pe de alta parte, ne-a aratat Fedorovici, "daca o companie vrea sa intre in forta pe piata romaneasca, atunci va apela la expati". Exemplele autohtone pe care le-a adus reprezentantul Advice Human Resources pentru a-si sustine "teoria" sunt Ford si Nokia, care, luand in considerare o eventuala intrare in forta, se are in vedere un management expat. De asemenea, orice investitie majora, de la care se asteapta un profit direct proportional, va determina, in general, angajarea unor specialisti straini in fruntea sucursalelor locale ale multinationalelor. In general, "acestia sunt oameni din interior, special formati pentru acest scop, iar performanta lor este net superioara celei pe care ar obtine-o un roman in acest stadiu al activitatii", ne-a aratat Fedorovici. In conditiile in care beneficiile angajarii expatilor sunt, pentru moment cel putin, sensibil mai mari decat in cazul in care s-ar face apel la manageri locali, o reflectare a acestei diferente la nivel salarial este de asteptat. Fedorovici ne-a confirmat faptul ca, da, exista diferente de remunerare intre top managerii romani si expati. Discrepantele, a precizat reprezentantul Advice HR, depind foarte mult nu numai de natura postului, ci si de locul de unde provine expatul si salariul pe care el l-ar primi pentru un post similar in tara de origine. Este absolut firesc ca, pentru a accepta sa se mute intr-o alta tara, un expat sa astepte sa fie platit mai mult decat ar fi platit "acasa".

Un top manager britanic castiga de 3 ori mai mult decat un roman

In ceea ce priveste aceste diferente salariale dintre managerii romani si expati, Fedorovici ne-a oferit cateva exemple concludente. Astfel, estimeaza acesta, pentru un post de top manager pentru care un roman castiga circa 60.000 euro/an brut, un grec va solicita circa 90.000 euro. La randul sau, un ungur va cere 80.000 euro/an, in timp ce britanicii vor trece de 150.000, ajungand chiar la 180.000 euro/an. "Managerii britanici cer foarte mult", ne-a explicat Fedorovici, punand accent pe nivelul de salarizare extrem de inegal practicat in diverse tari ale Europei, ce influenteaza in mod direct salariile acordate expatilor proveniti din acestea. In continuare, Fedorovici ne-a aratat ca, pentru acelasi post de top manager, un german va primi 150.000 euro/an, in timp ce, pentru un american, "Se discuta undeva de un salariu apropiat de cel al britanicilor". "Expatii americani sunt foarte putini pe piata romaneasca", a tinut sa precizeze reprezentantul Advice HR, cu mentiunea ca, in general, acestia vin sa activeze fie in companii unde detin actiuni, fie in domeniul imobiliar. In ambele cazuri, sansele de castig sunt in proportionalitate directa cu profiturile obtinute, ceea ce ofera un grad de satisfactie financiara superior.

Bonusurile de performanta pot ajunge la 30-35% din salariul brut

La toate aceste salarii pe care le primesc expatii de diferite nationalitati se adauga si bonusurile oferite de companie - in special cele pentru performanta, conditionate de atingerea unor obiective bine stabilite -, care pot ajunge la 30-35% din salariul brut. Cat despre perspectivele de micsorare a diferentei de salarizare dintre romani si expati, Fedorovici se arata optimist: "Exista toate semnalele ca diferenta se va ingusta, ne aflam intr-o continua evolutie". Desi semnificativa in unele cazuri, discrepanta in salarizarea romanilor si expatilor nu are importanta decat pentru subiectii luati in discutie - pentru companiile in sine, o diferenta anuala de 120.000 de euro (cat ar fi platit mai mult un manager englez fata de unul roman), "este un maruntis", ne-a aratat specialistul Advice HR. Plus ca, a adaugat acesta, "se poate intampla ca, pentru un britanic platit cu 180.000 euro, sa nu existe un corespondent roman". Iar tinand cont de faptul ca managerii romani necesita si niste investitii aditionale in training, diferentele sunt, de fapt, mult mai mici in comparatie cu beneficiile.

In prezent, exista un echilibru relativ intre romani si expati

Contrar asteptarilor generate de numeroasele beneficii ale angajarii unor specialisti straini in fruntea marilor companii, Fedorovici estimeaza ca, dupa valul de expati din ultimii ani, lucrurile incep, usor-usor, sa se mai aseze. "La ora actuala, este stabilit un relativ echilibru intre expati si romani", ne-a declarat acesta. Ba chiar mai mult decat atat: in urmatorii ani, lucrurile vor evolua astfel incat romanii vor ajunge sa domine segmentul de top management la nivelul multinationalelor. O urmare fireasca a insusi rolului unui expat, care, ne-a declarat specialistul Advice HR, "vizeaza aranjarea lucrurilor astfel incat acesta sa poata fi inlocuit". Cu toate ca specialistii straini vor ceda treptat locul romanilor, totusi, un anumit numar de expati veniti sa "predea stafeta" va exista intotdeauna. In acelasi timp, ca urmare a unei tendinte tot mai accentuate de "globalizare", va exista un numar tot mai mare de manageri romani care vor fi solicitati sa plece in sucursalele marilor companii din alte tari. In ceea ce priveste perioada pe care un expat o petrece in Romania, Fedorovici indica un timp de circa 2 ani, pentru firmele mai mici, cu un grad de complexitate mai redus al activitatii. Pe de alta parte, intr-o companie mai mare, unde lucrurile sunt ceva mai complicate, un expat poate sta si 5-6 ani. Pe viitor insa, este posibil ca aceste perioade sa se micsoreze, este de parere reprezentantul Advice HR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.