Portofoliul Fondului s-a imbogatit cu un pachet de 10% din actiunile companiei petroliere.

Fondul Proprietatea (FP) a primit un pachet suplimentar de 10,22% din capitalul Petrom de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), astfel ca participatia la compania petroliera a crescut la 20,11%. In conditiile in care capitalizarea bursiera a Petrom este de zece miliarde de euro, valoarea actiunilor detinute de FP la compania petroliera a ajuns la doua miliarde de euro.

Miscarea statului este menita sa solutioneze problema „actiunii de aur" din cauza careia Comisia Europeana a declansat procedura de incalcare a Tratatului impotriva Romaniei. „Conform ordonantei de Urgenta privind Fondul Proprietatea, emisa de Guvern la sfirsitul lunii iunie, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a transferat Fondului Proprietatea peste 5,79 miliarde de actiuni, fapt care a dus la diminuarea pachetului detinut de stat la Petrom pina la 20,64%. Astfel, nemaiavind minimum 25% din actiuni, statul nu mai poate exercita influenta asupra deciziilor importante ale companiei", au precizat pentru NewsIn surse guvernamentale.

Pe 27 iunie, Comisia Europeana a declansat procedura de incalcare a tratatului (infringement) impotriva Romaniei din cauza detinerii de catre stat a „actiunii de aur" la compania Petrom, dupa privatizare. Detinerea „actiunii de aur" ii confera statului puterea de a influenta deciziile majore ale companiei, incalcind, potrivit CE, libera circulatie a capitalului stipulata in Tratatul de aderare.

Potrivit actului constitutiv al societatii Petrom, deciziile importante se pot lua cu o majoritate de 75% din drepturile de vot. Prin urmare, Guvernul, datorita pachetului de peste 30% detinut prin AVAS, putea influenta aceste decizii. In urma transferului a 10,22% din actiuni catre Fondul Proprietatea, AVAS a ramas actionar cu numai 20,64%. Actionarul majoritar al Petrom este compania austriaca OMV, care a cumparat 51% din actiuni de la statul roman in 2004, iar ceilalti actionari sint Fondul Proprietatea, cu 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie, cu 2,026%, si alti actionari, cu 6,214%.

Executivul a modificat, la finele lunii iunie, prin ordonanta, legislatia privind Fondul Proprietatea, eliminind din portofoliul Fondului pachetele de actiuni la 50 de firme si majorind semnificativ participatiile la societati mari, in special din domeniul energetic, printre care Petrom sau companiile de productie si distributie a electricitatii.

Acordarea catre Fondul Proprietatea a inca 10% din actiunile Petrom detinute de catre stat nu va avea implicatii asupra cotatiei actiunii companiei petroliere, sint de parere brokerii. „Actiunea Petrom este influentata mai mult de rezultatele financiare sau de pachetul de 8% care va ajunge la salariati si care s-ar putea sa se regaseasca in ordine de vinzare decit in aceasta decizie a statului", este de parere Iulian Panait, presedintele KTD Invest. Nici Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, nu vede in ce fel ar putea afecta aceasta decizie actiunea Petrom. „Pe termen lung, cind Fondul Proprietatea va fi listat la bursa, poate ca se va intimpla ceva. Acum insa, aceasta decizie nu va afecta in nici un fel actiunea", a spus Pasol.

Tot ce trebuie sa stiti despre pietele financiare cititi pe www.cotidianul.ro/select