Pe fondul crizei diplomatice dintre Moscova si Londra, mai multe bombardiere rusesti au fost reperate in noaptea de joi spre vineri deasupra Marii Nordului, alertand aviatia norvegiana si britanica. Incidentul are loc la o zi dupa ce Rusia a anuntat
Pe fondul crizei diplomatice dintre Moscova si Londra, mai multe bombardiere rusesti au fost reperate in noaptea de joi spre vineri deasupra Marii Nordului, alertand aviatia norvegiana si britanica. Incidentul are loc la o zi dupa ce Rusia a anuntat ca va expulza patru diplomati britanici.


Expulzarea a cate patru diplomati si restrictiile aplicate la acordarea vizelor catre oficiali sunt "suplinite" in conflictul ruso-britanic de manevre neobisnuite ale aviatiei militare a Moscovei. Potrivit agentiilor internationale de presa, doua bombardiere rusesti au fost reperate in noaptea de joi spre vineri deasupra Marii Nordului, intre Norvegia si Marea Britanie.

TU95 SI F16. Avioane de vanatoare din ambele tari au fost trimise imediat in recunoastere, intrucat manevra rusilor era destul de neobisnuita. "De mult nu am mai vazut avioane rusesti inaintand atat de departe spre sud", a declarat, pentru AFP, colonelul Jon Inge Oegland, purtatorul de cuvant al Statului Major al armatei norvegiene. Rolul aparatelor de tip F16 a fost acela de a identifica bombardierele rusesti si de a marca spatiul aerian norvegian.

Incidentul s-a repetat dupa cateva ore, cand alte doua aparate de tip Tupolev, apartinand aviatei ruse, au fost observate in timp ce se indreptau spre vestul Marii Barents. Manevrele Moscovei survin la nici o zi dupa ce Ministerul rus al Afacerilor Externe a anuntat ca expulzeaza patru colaboratori ai ambasadei britanice si ca nu va mai examina cererile de viza din partea oficialilor Coroanei. Masurile luate de Rusia sunt o replica in oglinda a deciziilor similare adoptate la inceputul saptamanii de Marea Britanie. Patru diplomati rusi asteapta expulzarea din pricina refuzului Moscovei de a-l extrada in Regatul Unit pe Alexandr Lugovoi. El este principalul suspect in cazul asasinarii fostului spion rus Alexandr Litvinenko in noiembrie 2006.
Partea rusa a explicat ieri de ce nu este de acord sa-l dea pe Lugovoi pe mana justitiei britanice. Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, autoritatile moscovite nu au vazut nici un document care sa sprijine acuzatiile formulate impotriva lui Lugovoi si considera neclar motivul pentru care acesta este suspectat. Lavrov a adaugat ca "in trecut au existat mai multe cereri de extradare din partea Rusiei, la care Marea Britanie nu a raspuns favorabil".

Efect economic

Actuala criza din relatiile ruso-britanice, sau minicriza, dupa cum a numit-o presedintele rus, Vladimir Putin, ar putea avea si consecinte economice. Potrivit Hotnews, presedintele Uniunii Industriasilor si intreprinzatorilor din Rusia (RSPP), Aleksandr Sohin, un numar considerabil de companii rusesti ar putea iesi de la Bursa londoneza. In plus, restrictiile la acordarea de vize oficialilor rusi s-ar putea extinde si asupra reprezentantilor companiilor de stat din aceasta tara. Astfel, multi dintre functionarii care fac parte din consiliile de conducere ale diferitelor companii ar putea avea probleme cu deplasarea in Regat. La randul lor, firmele britanice din Rusia ar putea fi mai atent observate si controlate de autoritati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.