Putin se debaraseaza de opozanti fie arestindu-i, fie oferindu-le o pensie linistita, tinind cont de calibrul si serviciile aduse de acestia.

Recenta demisie a lui Igor Ivanov din fruntea Consiliului de Securitate al Rusiei a fost motivata de dezacordul fata de politica antioccidentala a presedintelui Putin, relateaza cotidianul rus „Vremia Novoste". Ivanov, fost ministru de externe intre 1998 si 2004, nu a sustinut embargoul impus Georgiei, in 2006, si nici decizia Kremlinului de a suspenda participarea Rusiei la Tratatul Fortelor Conventionale din Europa. In locul lui Ivanov, Putin l-a numit pe Valentin Sobolev, un fost ofiter KGB.

Daca Ivanov a putut alege solutia iesirii la pensie, Aleksandr Donskoi, primarul orasului Arhanghelsk si candidat la alegerile prezidentiale din 2008, a fost ridicat de la domiciliu de trupele speciale si dus in arestul politiei. Donskoi, opozant al regimului Putin, este acuzat de deturnare de fonduri publice si de falsificarea propriei diplome universitare. Acuzatiile au venit imediat dupa anuntul candidaturii sale, in noiembrie 2006.