Sapte romani au murit si alti 19 au fost raniti ieri dimineata, in urma unui tragic accident rutier produs langa localitatea Mako din sudul Ungariei, la 21 de kilometri de Nadlac. Evenimentul a avut loc ieri dimineata, la ora locala 04:00, la intrare
Sapte romani au murit si alti 19 au fost raniti ieri dimineata, in urma unui tragic accident rutier produs langa localitatea Mako din sudul Ungariei, la 21 de kilometri de Nadlac. Evenimentul a avut loc ieri dimineata, la ora locala 04:00, la intrarea in localitatea ungara Mako, cand un autotrailer care transporta masini si care circula dinspre Szeged spre Romania a intrat in coliziune cu un autocar care mergea dinspre Nadlac spre Szeged. Autocarul, condus de bulgarul I. Giorgi tranzita Ungaria catre Cehia, unde romanii urmau sa munceasca in agricultura. Cei 32 de romani fusesera preluati din autogara Rahova Bucuresti si din Arad, si urmau sa ajunga la Praga.
Sanse reduse de supravietuire
Politistii maghiari au stabilit ca trailerul care transporta masini in Romania era condus de romanul N. Iosif. Soferul roman, care a decedat in urma impactului, nu a adaptat viteza de mers, a pierdut controlul volanului si a intrat pe contrasens, lovind in plin autocarul care transporta cei 32 de romani. Consulul general al Romaniei la Szeged, Constantin Aron, a declarat ca accidentul s-a produs pe soseaua dintre localitatile Mako si Szeged. In urma evenimentului, au murit sase romani aflati in autocar si soferul camionului. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, dintre cei 19 raniti, 16 au fost accidentati usor, iar trei sunt internati la Clinica de Traumatologie din Szeged, una dintre victime fiind intr-o stare critica, cu sanse reduse de supravietuire. Consulul Aron a precizat, de asemenea, ca identitatea persoanelor implicate in nefericitul eveniment rutier a fost stabilita cu greu, intrucat bagajele din autocar s-au imprastiat pe o raza foarte mare, fiind pierdute pasapoartele.
Cale ferata distrusa
Impactul dintre autocar si TIR s-a produs la iesirea de pe podul de langa localitatea Mako. Politistii ungari au stabilit ca vina apartine soferului care conducea autotirul, deoarece nu a adaptat viteza de mers si a intrat pe contrasens lovind autocarul care transporta cei 32 de pasageri romani. "Am fost la locul accidentului, dar nu imi pot explica ce s-a intamplat acolo. Autocarul a ajuns pe calea ferata de langa sosea, distrugand o portiune din aceasta, in acest moment fiind intrerupta si circulatia pe calea ferata. Ramane ca politia sa determine, in urma cercetarilor, cauzele exacte ale accidentului", a spus consulul roman, citat de Mediafax. Din cauza impactului extrem de violent, autocarul s-a rasturnat pe calea ferata paralela cu soseaua. Drumul national 43, care face legatura intre Szeged si granita cu Romania, a fost inchis traficului in ambele sensuri de mers. Totodata, traficul feroviar a fost intrerupt intre Mako si Szeged pentru cateva ore. Autoritatile ungare au demarat o ancheta pentru a stabili cu exactitate imprejurarile in care s-a produs accidentul. De asemenea, reprezentantii Romaniei colaboreaza cu autoritatile ungare si cu cele din tara pentru identificarea persoanelor decedate si anuntarea familiilor acestora. Potrivit autoritatilor romane, seful Inspectoratului Judetean de Politie Timis, comisar Ioan Dascalu a fost contactat, ieri, de catre seful Capitaniei Principale de Politie a judetului Csongrad care a solicitat asistenta de specialitate pentru identificarea victimelor implicate in accident. Astfel, doi politisti din cadrul IPJ Timis s-au deplasat in Ungaria si au efectuat verificari alaturi de colegii maghiari.
Curse regulate
Autocarul implicat in evenimentul rutier la Mako, condus de bulgarul I. Georgi, apartine unei firme cehe si face curse regulate Ruse (Bulgaria) - Praga (Cehia), in colaborare cu firma de transport romaneasca Atlassib. Dragos Anastasiu, presedintele Federatiei Transportatorilor din Romania, a declarat ca autocarul apartine firmei cehe Orlan, cu sediul la Praga, si este inmatriculat in Cehia. La randul lor, reprezentantii firmei cehe de transport Orlan au precizat ca autocarul plecase de la Ruse si se indrepta spre Praga, majoritatea persoanelor aflate la bord fiind muncitori romani. Potrivit Mediafax, firma Atlassib a trimis la fata locului un autocar care sa ii preia pe romanii raniti usor si pe cei care nu au necesitat spitalizare, aflati in prezent la Mako, pentru a-i duce la Arad. Directorul Atlassib Daniel Micu a declarat, citat de Mediafax, ca 16 dintre cei 32 de pasageri aflati in autocar cumparasera bilete de la firma romaneasca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.