La mai putin de o luna de la ultima sedinta, presedintele Traian Basescu a convocat, ieri, o noua reuniune a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Principalele subiecte discutate de membrii CSAT s-au referit la Ministerul Apararii. Presedintele B
La mai putin de o luna de la ultima sedinta, presedintele Traian Basescu a convocat, ieri, o noua reuniune a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Principalele subiecte discutate de membrii CSAT s-au referit la Ministerul Apararii. Presedintele Basescu nu a pierdut prilejul de a-i face unele reprosuri lui Teodor Melescanu, fiind nemultumit de intarzierile inregistrate in derularea unor programe de inzestrare.
Basescu a cerut Guvernului ca in proiectul de buget pentru anul 2008 sa se aiba in vedere alocarea a 2,38% din PIB, angajament asumat de catre Romania fata de NATO si Uniunea Europeana, prevazut si in programul de guvernare. Dupa cum se stie, anul acesta, oficialii armatei au anuntat demararea unor programe de achizitii militare evaluate la peste 12 miliarde de euro. Cu toate acestea, Tariceanu nu a numit inca secretarul de stat la Departamentul pentru Armamente, cel care se ocupa de derularea viitoarelor contracte. Cel mai costisitor program de inzestrare (3,5 miliarde euro-n.r.) este cel al achizitiei de avioane multirol. Batalia se va da intre aparatele F-16, JAS-39 si Typhoon.
La inceputul sedintei, Melescanu i-a informat pe membrii CSAT despre stadiul actual al reformei armatei. In acest context, Basescu i-a cerut lui Melescanu si generalilor din armata care au fost invitati la CSAT sa urgenteze masurile pentru cresterea nivelului de interoperabilitate al structurilor militare nationale cu cele ale NATO. Potrivit informatiilor neoficiale este vorba despre intarzierile inregistrate la operationalizarea a doua brigazi. Pana la sfarsitul acestui an, Statul Major General trebuie sa operationalizeze complet Brigada 282 Mecanizata, cu sediul la Focsani, si Brigada 2 Vanatori de Munte, cu sediul la Brasov. Efectivul fiecarei unitati va depasi o mie de oameni.
Brigada de la Focsani va fi de tip "High readyness" (cu nivel inalt de operationalizare), ceea ce ii va permite sa ajunga in teatrul de operatii in 30 de zile de la primirea misiunii. Brigada de la Brasov va fi de tip "Medium readyness", adica va ajunge la locul misiunii in 180 de zile.
CSAT fara Tariceanu
In ceea ce priveste structura de forte si de personal a armatei, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a stabilit reducerea excedentului de ofiteri cu grade superioare, concomitent cu cresterea ponderii maistrilor militari, subofiterilor si militarilor voluntari. De asemenea, a fost aprobata conceptia privind reorganizarea si modernizarea sistemului militar medical. In cadrul sedintei, Adrian Cioroianu, ministrul Afacerilor Externe, a prezentat o informare cu privire la evolutiile recente pe tema Tratatului privind Fortele Armate Conventionale din Europa. In finalul sedintei, presedintele Traian Basescu a atentionat Guvernul cu privire la efectele secetei, in special in mediul rural, solicitand acestuia, ca pe langa masurile in domeniul agricol, sa puna accentul in mod deosebit pe necesitatea asigurarii, din timp, a surselor de alimentare cu apa a scolilor in perspectiva inceperii noului an scolar. De remarcat faptul ca sedinta CSAT s-a desfasurat in absenta premierului Tariceanu, care se afla in strainatate pentru o consultatie medicala, scaunul sau fiind ocupat de Melescanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.