Curtea de Apel Bucuresti va incepe, la 12 noiembrie, judecarea apelului la sentinta data de Tribunalul Bucuresti in dosarul constituit in urma prabusirii Fondului National de Investitii in mai 2000.
In luna martie a.c., dupa mai multe amanari
Curtea de Apel Bucuresti va incepe, la 12 noiembrie, judecarea apelului la sentinta data de Tribunalul Bucuresti in dosarul constituit in urma prabusirii Fondului National de Investitii in mai 2000.
In luna martie a.c., dupa mai multe amanari ale pronuntarii verdictului, Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat in urma rejudecarii procesului, solicitat din motive procedurale. Atunci, Ioana Maria Vlas a fost condamnata la 13 ani de inchisoare si Nicolae Popa la 15 ani, instanta hotarand si despagubirea celor peste 130.000 de de perdanti, constituiti ca parti civile in dosar. Totodata, Gavril Batran si Dita Ioan, membri al Consiliului de Administratie al SOV Invest, au primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, Marius Andrei, cenzor extern independent al SOV Invest - patru ani de inchisoare, Mihaela Sima, fost director economic al SOV Invest - trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi, Gheoghe Negura si Mircea Ianculescu, fosti membri ai Consiliului de Incredere FNI - cate trei ani, Bebis Cezara, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietei si intermediere financiara din cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Boboc Stefan, fost presedinte al CNVM, si Marian Petrescu, fost presedinte al SOV Invest, au fost condamnati la cate trei ani cu suspendare.
Instanta a constatat incetarea procesului in privinta lui Camenco Petrovici, fostul presedinte al CEC, intrucat acesta a decedat intre timp.
Initial, in octombrie 2005, Tribunalul Bucuresti hotarase despagubirea civila a 128.476 de investitori FNI care s-au constituit parti civile si a condamnat la inchisoare 13 persoane, insa, in iunie 2006, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat rejudecarea dosarului.
La acea vreme, cele mai mari pedepse, de cate 20 de ani, le-au primit fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas si Nicolae Popa, fostul director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al SOV Invest, sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune.
Nicolae Popa este dat in urmarire internationala de la sfarsitul anului 2000, pe numele sa fiind emis un mandat de arestare preventiva. Instanta a decis ca, in cazul in care va fi adus in tara, acestuia sa i se aplice un spor de patru ani. In ceea ce-l priveste pe Marian Petrescu, acesta va executa pedeapsa de opt ani, pentru inselaciune, in timp ce Mihaela Sima a fost condamnata la cinci ani pentru inselaciune. Instanta i-a mai condamnat la cate sase ani de detentie pe Marius Andrei, Gavril Batran si Ioan Dita, in timp ce Stefan Boboc si Cezara Cecilia Bebis au primit cate trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru neglijenta in serviciu. Gheorghe Negura, Mircea Costescu si Mircea Ionescu Muscel-Ianculescu au primit pedepse de cinci ani si de cate patru ani pentru inselaciune.
Atunci, toti inculpatii au fost condamnati la plata cheltuielilor judiciare catre stat in valoare de 1,3 milioane de lei. Din aceasta suma, 260.000 de lei urmau sa fie platiti de Maria Vlas, iar 310.000 de lei de Nicolae Popa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.