Ministerul Sanatatii a intrat in alerta dupa ce, in ultima luna, au fost inregistrate 154 de cazuri de meningita acuta de etiologie virala, cea mai afectata fiind grupa de varsta 5-30 ani, boala fiind cauzata de scaldatul in ape neavizate sanitar,
Ministerul Sanatatii a intrat in alerta dupa ce, in ultima luna, au fost inregistrate 154 de cazuri de meningita acuta de etiologie virala, cea mai afectata fiind grupa de varsta 5-30 ani, boala fiind cauzata de scaldatul in ape neavizate sanitar, lipsa unei igiene elementare, cat si necuratarea gunoaielor.
Potrivit directorului general in MSP, Rodica Costinea, in cadrul supravegherii neuroinfectiei cu virus West Nile, organizata anual in perioada mai-octombrie in 19 judete considerate cu risc, respectiv Alba, Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dolj, Dambovita, Ilfov, Ialomita, Galati, Giurgiu, Mures, Sibiu, Prahova, Tulcea, Teleorman, Olt si municipiul Bucuresti s-a observat o crestere a numarului de cazuri raportate ca suspecte de meningita acuta de etiologie virala. Iar in mod curent, aceste cazuri sunt investigate pentru etiololgia de meningita cu virus West Nile, cel transmis prin intepatura tantarului. Deoarece toate cazurile au fost insa negative pentru West Nile, specialistii au emis ipoteza ca, in aceste cazuri, meningita ar putea fi cauzata de alte virusuri. Investigatiile au aratat ca virusul responsabil este "echo4, care in mod frecvent nu ar trebui sa provoace meningita", a declarat medicul Adrian Streinu Cercel. Medicul a precizat ca, epidemiologic, cazurile nu au legatura intre ele, deci se exclude transmiterea de la om la om si a aparut, cel mai frecvent, la grupa de varsta 5-30 de ani.
Cazurile sunt concentrate in sudul tarii
Specialistii au analizat posibilii factori de risc, precum imbaierea in locuri neavizate sanitar, care in corelatie cu circulatia mai intensa a enterovirusurilor in sezonul estival si prezenta acestora in apele de suprafata au sugerat specialistilor prezenta unei posibile etiologii enterovirale. Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in judetele Prahova, Constanta, Calarasi, Ialomita, Ilfov si municipiul Bucuresti. Medicul Streinu Cercel a precizat ca numai in Institutul "Matei Bals" din Capitala media internarilor zilnice este de 3-5 cazuri, iar in intervalul 1-19 iulie au fost spitalizate 74 de persoane. Boala se manifesta prin febra peste 38 grade Celsius, asociata cu durere puternica de cap. De aceea, este obligatorie prezenta la medic.
MSP a luat masuri urgente pentru evitarea aparitiei unei epidemii de menigita virala. Astfel, au fost intensificate activitatile de supraveghere inclusiv cu diagnostic de laborator, avertizarea intregii retele medicale din judete cu privire la existenta riscului de aparitie a unor imbolnaviri cauzate de enterovirusuri si raportarea urgenta a tuturor cazurilor suspecte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.