"O posibilitate ar fi ca fermele care au pierdut mai mult de 30% din productie sa primeasca de la stat sume care reprezinte pana la 90% din valorea pierderilor, dar asta ar necesita un dosar foarte amanuntit pentru fiecare fermier, inclusiv cei mici,
"O posibilitate ar fi ca fermele care au pierdut mai mult de 30% din productie sa primeasca de la stat sume care reprezinte pana la 90% din valorea pierderilor, dar asta ar necesita un dosar foarte amanuntit pentru fiecare fermier, inclusiv cei mici, si ne-ar trebui mult timp, pana la finele anului, pentru ca banii sa ajunga la beneficiari. O alta varianta ar fi ca fermele care sunt intreprinderi mici si mijlocii sa primeasca pana la 3.000 de euro", a spus Ciolos. Nici aceasta solutie nu este luata in calcul, intrucat ar fi exluse de la plata anumite categorii de ferme, precum cele mari.
Subventii dupa schema
O alta optiune, cea adoptata de Ministerul Agriculturii, este ca institutia sa ceara in Consiliul de Ministri un vot in unanimitate pentru aprobarea unei scheme de plata stabilite de minister. "Statul membru poate supune aprobarii schema pe care o considera necesara, dar ea trebuie sa obtina un vot in unanimitate. In ce ne priveste, deja am primit semnale pozitive de la celelalte state membre ca sunt de acord cu propunerea noastra", a mai spus subsecretarul de stat.
Oficialii Ministerului Agriculturii si-au declarat intentia de a aloca subventii pentru asigurarea infiintarii culturilor de toamna, in conditiile in care seceta din acest an a dus la accentuarea decapitalizarii agricultorilor. Numai ca astfel de subventii sunt considerate ajutoare de stat si, in consecinta, este nevoie de avizul Comisiei Europene.
Incertitudini pentru fermieri
Incertitudinea subventiilor pentru agricultori este cu atat mai mare cu cat si platile directe, asigurate din bugetul uniunii, pot fi diminuate cu 25% in acest an, din cauza faptului ca Agentia de Plati si Interventii in Agricultura ar putea sa nu functioneze la parametrii normali, solicitati de UE. La aceasta se adauga si faptul ca agricultorii romani sunt afectati si de faptul ca subventiile comunitare pe care le primesc pentru anul 2007 reprezinta 25% din valoarea pe care o incaseaza un fermier occidental. Decizia privind reducerea cu 25% a fondurilor APIA pentru 2007 va fi luata in urma evaluarii din septembrie, Comisia Europeana amanand inspectia din aceasta luna.
Comisia a mentionat, in raportul privind Romania dat publicitatii la sfarsitul lunii iunie, ca o decizie privind aplicarea masurii de reducere a fondurilor va fi luata in urma controalelor din iunie si iulie. Aceasta presupune reducerea cu 25% a fondurilor UE destinate acordarii de subventii pe suprafata agricultorilor romani (circa 50 de euro pe hectar), gestionate de APIA. Suma totala aferenta platilor din 2007 este de 440 de milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.