-Alo, vrem sa aflam despre vagoanele cu fosfor deraiate in apropierea orasului Lvov, ca s-a anuntat ceva la radio, in aceasta seara, de 16 iulie.
-Ce posturi ascultati, doar nu "Europa libera"?
-Radio Bucuresti.
-Nu va luati dupa z
-Alo, vrem sa aflam despre vagoanele cu fosfor deraiate in apropierea orasului Lvov, ca s-a anuntat ceva la radio, in aceasta seara, de 16 iulie.
-Ce posturi ascultati, doar nu "Europa libera"?
-Radio Bucuresti.
-Nu va luati dupa zvonuri capitaliste. Adevarul e ca-i vorba numai de un foculet si niste norisori. Altceva nimic. Pa!
A doua zi dimineata, sun la alt numar, dupa ce un mare demnitar recunoscuse ca acel accident poate fi comparat cu nenorocirea de la Cernobil, din 1986.
-Sefii nostri pot exagera, dar va spun cinstit ca situatia e sub control, chiar daca multe mii de cetateni au fost evacuati din zona. Norisorul de vreo suta de metri patrati e stabil si se misca incet. Despre cazuri de intoxicare, nici vorba. Pa!
Peste cateva ore, prietenii mei ziaristi de la Cernauti, Ilie Zegrea si Arcadie Opait, dadeau amanunte despre catastrofa, in vreme ce specialistii nostri evaluau consecintele raspandirii in aer a fosforului (alb-galben). Nu e de glumit cu asa ceva, incep eu conversatia, de data asta cu portarul care-mi raspunsese, vrand sa vorbesc cu seful institutiei.
-E strict secret si-i plecat in concediu. Sunt singur si ma bate-un gand sa plec si eu, ca am vazut cativa tineri cu masti pe fata, urland: "Daca vrei sa traiesti, fugi de aici!". Dar, eu zic ca asta-i propaganda de tip fascist si nu ma las. Numai voi, romanii, sunteti mereu suspiciosi, cu ce se intampla in scumpa noastra tara. Pa!
Nici eu nu m-am lasat si l-am sunat pe consulul general de la Cernauti, Romeo Sandulescu, deoarece regiunea ucraineana cu cei mai multi romani (Bucovina de nord si Tinutul Hertei) era direct expusa "norului fosforic". El mi-a spus ca doar in seara de 17 iulie a receptionat un comunicat de presa, despre aceasta "catastrofa tehnogena", dar ca autoritatile locale nu trebuie sa intre in panica, deoarece norul s-ar putea indrepta spre Polonia si Slovenia. Ca si cum acolo n-ar fi oameni.
Din nou, in dimineata de 18 iulie, am incercat la marimile responsabile cu protectia mediului si acelasi rezultat. Un ofiter de serviciu a raspuns scurt:
-N-avem de ce sa va anuntam oficial, de cele intamplate aici; nici pe polonezi, sloveni sau unguri nu i-am atentionat, deoarece e problema noastra. Voi aveti norocul ca norul nu vine acolo, se imprastie pana la voi. Pa!
...Ce ministere, ce institutii specializate, ce obligatii fata de tarile limitrofe, cand e vorba de o catastrofa transfrontaliera. De parca Ucraina n-ar fi in Europa. Secretomania de tip sovietic, verificata plenar in cazul Cernobil, se dovedeste astazi a fi tot atat de puternica. Si nu numai asupra unor evenimente de genul acesta; se tine secret si in situatiile mai gingase (sa nu le spun altfel), cum ar fi Canalul Bastroe si Insula Serpilor. Cand exista, cand nu exista...
Rau imi pare ca nu stiu cum se spune in ucrainiana PA!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.