"Pentru Romania problema aceasta este incheiata. Din fericire pentru noi, Romania nu va fi afectata", a declarat, la finalul unei sedinte a Comitetului pentru situatii de urgenta, ministrul Mediului. Totusi, autoritatile romane vor continua, in urmat
"Pentru Romania problema aceasta este incheiata. Din fericire pentru noi, Romania nu va fi afectata", a declarat, la finalul unei sedinte a Comitetului pentru situatii de urgenta, ministrul Mediului. Totusi, autoritatile romane vor continua, in urmatoarele zile, sa monitorizeze calitatea aerului si a apei in zona de frontiera cu Ucraina pentru a se asigura ca lucrurile vor ramane asa.
Ministrul roman al Mediului a criticat dur conduita Ucrainei in aceasta situatie, a carei reactie s-a lasat mult asteptata. "Apreciez ca Ucraina nu are un comportament normal pentru o tara europeana, asa ca am decis, impreuna cu omologii nostri din Polonia si Ungaria sa sesizam Uniunii Europene aceasta problema", a spus ministrul Mediului. De altfel, lipsa de informatii din partea Ucrainei a dominat acest episod. Consulul ucrainean de la Suceava nu stia nimic despre norul toxic. Ministerul roman al Mediului a facut demersuri pe toate canalele posibile pentru a afla informatii legate de accident si substanta in cauza, dar fara nici un rezultat, astfel ca Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei la Bucuresti. In cele din nurma, Ministerul Mediului a primit, ieri dupa-amiaza, o informare oficiala despre eveniment, insa aceasta nu contine date concrete, nici macar despre ce substanta este vorba. "Informatiile au venit de la Comitetul de Stat al Ucrainei pentru Managementul Apelor si mentioneaza ca accidentul a avut un caracter local si nu va avea nici un fel de impact transfrontier, neafectand teritoriul Romaniei, intrucat zona poluata este situata de partea opusa a Carpatilor, in partea de vest a bazinului hidrografic Bug (Bazinul Marii Baltice)", se precizeaza intr-un comunicat al ministerului, care citeaza scrisoare primita la institutie. "Consecintele accidentului se afla in starea finala de lichidare", au mai precizat ucrainenii in documentul trimis. Luni seara, un tren format din 15 vagoane incarcate cu fosfor galben a deraiat in apropierea orasului ucrainean Lviv (Lvov), situat in vestul tarii, la aproximativ 50 km de frontiera poloneza si 250 km de Romania. Norul format de aceasta substanta foarte toxica s-a extins pe o suprafata de 86 kmp de la locul accidentului, inainte de a se dispersa. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.