Dupa o amanare de o saptamana, cauzata de un iminent scandal, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anuntat ieri membrii celor doua comisii de jurizare a proiectelor pentru prima sesiune a concursului de selectie organizat de Centrul N
Dupa o amanare de o saptamana, cauzata de un iminent scandal, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anuntat ieri membrii celor doua comisii de jurizare a proiectelor pentru prima sesiune a concursului de selectie organizat de Centrul National al Cinematografiei (CNC), cu data limita peste 30 de zile.
Din juriul pentru filmele de lungmetraj de fictiune fac parte artistul vizual Ioan Grigorescu, criticul literar Dan C. Mihailescu, directorul de teatru Vlad Radescu si criticii de film Magda Mihailescu si Laurentiu Bratan, iar din cel pentru film documentar si scurtmetraj - regizorii Laurentiu Damian si Florin Iepan si antropologul vizual Adina Bradeanu. Initial, Magda Mihailescu a anuntat la conferinta de presa ca se recuza, dar a renuntat la decizie dupa o discutie cu ministrul Culturii.
Conform lui Iorgulescu, propunerile pentru jurizare au fost facute si apoi votate de cele 15 uniuni si asociatii de cineasti din Romania, ministrul facand cateva "schimbari" (in privinta persoanelor care au mai fost parte a unor comisii similare), dupa doua criterii incluse in Legea Cinematografiei. Tot Iorgulescu a decis si ca din comisia pentru jurizarea proiectelor de film documentar si scurtmetraj sa nu faca parte actori - era vorba despre Eusebiu Stefanescu si Marius Bodochi, in locul carora a fost numit un membru ales de ministru. Ministrul a decis, de asemenea, respingerea ca membri in comisii a scriitorului Fanus Neagu si a regizorului Andrei Blaier.
Suma totala pentru cele doua sesiuni de proiecte cinematografice (august si noiembrie) este de un milion de euro. Pentru prima sesiune, sunt alocate fonduri de 15 milioane RON, din care 8 milioane (53,33 %) pentru lungmetraje de fictiune, 3,6 milioane (24%) pentru lungmetraje de fictiune de debut, 2,25 milioane (15%) pentru documentare si filme de animatie, 1 milion (6,67%) pentru scurtmetraje de fictiune si 150.000 (1%) pentru dezvoltarea proiectelor de lungmetraj de fictiune, documentar si de animatie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.