Comisia Europeana a hotarat sa amane pana in septembrie decizia cu privire la reducerea cu 25% a fondurilor acordate Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Initial, oficiali ai Comisiei au anuntat ca in urma auditarii institutiei, in
Comisia Europeana a hotarat sa amane pana in septembrie decizia cu privire la reducerea cu 25% a fondurilor acordate Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Initial, oficiali ai Comisiei au anuntat ca in urma auditarii institutiei, in lunile iunie si iulie, vor lua o decizie, insa au hotarat sa amane decizia pana cand se va realiza o noua verificare.
"Initial, Comisia Europeana anuntase ca va decide reducerea fondurilor daca va gasi probleme iremediabile la auditul din iunie si iulie. In urma verificarilor, expertii europeni au constatat progrese, astfel ca au decis sa amane hotararea pana dupa auditul din luna septembrie", a declarat ieri subsecretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Dacian Ciolos, citat de Mediafax.
Verificarile CE din perioada 18-22 iunie au vizat functionalitatea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS), care presupune fotografierea intregului teritoriu al Romaniei si structurarea informatiilor obtinute intr-o baza de date care va fi folosita pentru acordarea platilor directe catre fermieri. Controlul din intervalul 2-6 iulie a vizat organizarea Agentiei, sistemul IT si gestionarea masurilor de piata.
Comisia va verifica in septembrie modul in care APIA a realizat controlul in teren al datelor inscrise de fermieri in cereri, precum si indeplinirea altor obiective stabilite impreuna cu CE.
Controlul in teren al datelor inscrise de fermieri in cereri trebuie finalizat la 30 septembrie. Plata efectiva a subventiilor pe suprafata va fi derulata in perioada 1 decembrie 2007 - 30 iunie 2008, in contul bancar al fermierilor.
Pana in prezent s-au depus 1,24 mil. de cereri pentru obtinerea subventiei. Suma totala aferenta platilor din fonduri europene in 2007 este de 440 de milioane de euro.
Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a afirmat ca subventiile vor fi acordate agricultorilor chiar daca CE va decide reducerea fondurilor. Acestea vor proveni din bugetul de stat, a adaugat Remes.
Subventiile pentru sprijinirea agricultorilor vor putea fi acordate numai dupa ce Ministerul Agriculturii va obtine avizul in unanimitate al statelor membre UE, in cadrul Consiliului de Ministri.
O solutie adoptata de Ministerul Agriculturii este ca institutia sa ceara in Consiliul de Ministri un vot in unanimitate pentru aprobarea unei scheme de plata stabilite de minister. "Statul membru poate supune aprobarii schema pe care o considera necesara, dar ea trebuie sa obtina un vot in unanimitate. In ce ne priveste, deja am primit semnale pozitive de la celelalte state membre ca sunt de acord cu propunerea noastra", a mai spus subsecretarul de stat.
Subventiile acordate pentru infiintarea culturilor de toamna sunt considerate ajutor de stat, iar orice stat membru al UE are mai multe posibilitati pentru a acorda ajutoare. Acestea sunt cu atat mai importante cu cat seceta a afectat circa 60% din culturile insamantate in toamna anului trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.