Cele mai mici amanunte au fost extrem de bine puse la punct. Primul, momentul aparitiei pe scena a artistilor (care n-a avut loc decat odata cu lasarea intunericului), dupa cele doua recitaluri sustinute de Iris si The Charlatans, a fost anuntat de o
Cele mai mici amanunte au fost extrem de bine puse la punct. Primul, momentul aparitiei pe scena a artistilor (care n-a avut loc decat odata cu lasarea intunericului), dupa cele doua recitaluri sustinute de Iris si The Charlatans, a fost anuntat de o serie de focuri de artificii, pentru ca, imediat, sa izbucneasca "Start Me Up" pe scena, dar si printre cei aproximativ 60.000 de spectatori prezenti pe stadion. Poate ca romanii s-au simtit, dupa cei 50 de ani de comunism, neglijati de artistii lumii occidentale si, poate, usor desconsiderati. Ei bine, Mick Jagger & Co. au demonstrat contrariul: romanii sunt pentru ei la fel ca englezii, nemtii, francezii sau americanii. Si au demonstrat-o. Jagger a avut un dialog continuu cu publicul. Dupa fiecare piesa cantata a cautat sa comunice cu spectatorii. Si aici intervine un alt amanunt: 90% dintre propozitiile pe care le-a spus au fost in romana. De la "Buna seara", "Va simtiti bine", "Ma simt excelent", "Ma bucur sa fiu aici pentru prima data. Multumesc pentru aceasta calduroasa primire", pana la mici glume in limba noastra (ca atunci cand a prezentat-o pe backing vocals despre care a spus ca are "rochie frumoasa, pantofi ieftini"). Ceea ce inseamna ca Jagger chiar a "pus mana" si a invatat aceste cuvinte in limba romana, ca semn de respect pentru publicul de la Bucuresti, dar si pentru statutul trupei sale. Si nu a stat o clipa. La cei 64 de ani, dand dovada de o conditie fizica absolut excelenta, Jagger a dat ture de scena (care nu este mica deloc!) parcurgand kilometri intregi in cele doua ore de concert! Si nu este ultimul amanunt pus la punct de The Stones.
Fane insarcinate
Pentru a fi, chiar si la propriu, in mijlocul fanilor, o parte din scena s-a desprins, la un moment dat, si a glisat pana in mijocul stadionului cu Mick Jagger, Ronnie Wood, Keith Richards, Charlie Watts, au ajuns fix in mijlocul stadionului. Mai mult, fiind extrem de cald, iar fun-ii extrem de incalziti, dupa ce bea cateva guri de apa, Jagger avea grija sa-i stropeasca, nu din desconsideratie, ci pur si simplu pentru ca stia ca acestia aveau nevoie sa fie racoriti! In mijlocul arenei au interpretat si absolut celebra "Satisfaction". Cum parca nu era de ajuns, cand mini-scena s-a retras, Stones au mai dat o proba de profesionalism si bun-simt: au fluturat steagul Romaniei, in ovatiile (este prea putin spus!) ale celor prezenti! Altfel spus, pacat ca nu au incaput pe arena decat 60.000 de spectatori, veniti nu numai din tara (si au fost masini cu numere de Iasi, Sibiu, Arges, Cluj, Galati etc), ba chiar si din Bulgaria si Republica Moldova. Si, ce, poate, ar trebui remarcat, au reusit sa asculte "A Bigger Bang" si copiii nenascuti, pentru ca pe stadion au fost foarte multe femei gravide.
Scena folosita de Rolling Stones pentru turneul "A Bigger Bang" este cea mai mare utilizata intr-un turneu, la ora actuala: 30 metri inaltime (cat un bloc de cinci niveluri), 62 de metri latime, 30,5 metri adancime si o greutate de 300 de tone. Scena are si un podium secundar care inainteaza in public, pana la mijlocul gazonului. Sistemul de lumini folosit la scena numara 443 de leduri, reflectoare, flash-uri, stroboscoape etc, iar sistemul video este cel mai mare folosit vreodata intr-un turneu, masurand 15x15 metri. Pe langa acestea, productiei show-ului i-a mai fost asortata o legendara limba Rolling Stones gonflabila, inalta de noua metri si lata de zece, totul fiind "aprins" cu 470 de efecte pirotehnice.
Pentru concert au fost mobilizati aproximativ 800 de politisti si jandarmi, precum si 400 de agenti de paza BGS. Metrorex a prelungit cu o ora circulatia trenurilor marti seara.
Seceta si pe stadion
Si cam aici se termina masurile "de bine" ale organizatorilor romani. Desi afara erau 35 de grade, iar in incinta stadionului nu se putea intra cu sticle de apa, in interior erau, pentru cei 60.000 de spectatori, circa 20 de puncte de la care se putea cumpara bere, cola si apa! Trebuie remarcat ca aici am observat ca apa, pe stadion, este mai scumpa decat berea! Spectatorii care au asistat la concert au putut intra, de la ora 16.00, la stadionul Lia Manoliu prin trei cai de acces - din strazile Ion Coravu si Tony Bulandra si din Bulevardul Basarabia, fiecare poarta avand alocata cate o serie de bilete. Daca la intrare era necesara verificarea spectatorilor (si s-au gasit si cateva bilete falsificate!), nimeni n-a reusit sa explice de ce si la iesire au fost tot atatea cai. Mai ales ca la finalul show-ului au iesit toti spectatorii odata! Si evident, s-a produs "o inghesuiala" de neimaginat! (Gabi MOROIANU)
300 de fani doborati de caldura
Medicii au avut de solutionat 280 de cazuri medicale la concertul Rolling Stones de pe stadionul Lia Manoliu, multe dintre ele provocate de caldura. "Nu este o cifra mare daca ne raportam la numarul celor prezenti (aproximativ 60.000 de persoane - n. r.) si la temperaturile extreme care au fost ieri (marti - n.r)", a declarat doctorul Narcis Mica, medic al ambulantei aflate la fata locului. "Insa, ceea ce nu a fost in regula a fost faptul ca multe persoane cardiace si-au ignorat problemele medicale si au venit pe stadion, chiar incepand cu orele 16.00. Astfel, am avut doua cazuri de persoane operate pe cord pe care a trebuit sa le transportam la domiciliu, aplicandu-le tratament pana la stabilizarea starii, asigurandu-ne ca nu vor aparea complicatii", a mai spus el. Din cele 280 de cazuri medicale, 15% au fost persoane cu probleme cardiace care au avut cresteri de tensiune arteriala provocate de caldura excesiva, de stres si de oboseala, 50% au prezentat stari prelipotimice, adica deshidratari provocate de consumul scazut de lichide, hipoglicemii survenite pe fondul lipsei alimentatiei, fatigabilitate intensa si consum de alcool, iar 35% au fost accidente minore, ca urmare a aglomeratiei, respectiv plagi usoare tratabile la fata locului, mentioneaza sursa citata. (D.M.)
Istoria unor legende
Pentru a retrai concertul din 17 iulie de la Bucuresti si pentru a afla povestea trupei Rolling Stones, editura RAO va propune "Blue, Black & White - Povestea Rolling Stones" de Ioan Big. O istorie a trupei Rolling Stones este, in fapt, povestea ultimilor 40 de ani de muzica pop.
In cartea sa, Ioan Big reconstituie, cu meticulozitate de arheolog si talent narativ, nu doar drumul parcurs de cei cinci Stones de-a lungul unei cariere uluitoare (si nu numai prin longevitate), cat mai ales fundalul unei epoci - social, cultural, muzical si mental - si valorile in continua schimbare ale culturii pop.
Povestea este impartita in "Blue" - care se refera la anii '60, cand trupa a fost influentata de blues, "Black" - cu accent pe anii '70, cand muzicienii britanici au asimilat varii forme ale muzicii de culoare (soul, gospel, funk, disco) si "White" - pentru ce se intampla incepand cu anii '80. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.