Editia de lux le-a venit prin posta, nesolicitata, multor oameni de stiinta si unor membri ai Congresului.

Turcul Adnan Oktar, sub pseudonimul de Harun Yahya, a produs numeroase carti, DVD-uri si inregistrari video incercind sa demonstreze lumii ca in spatele evolutionismului, pe care il numeste o ideologie slaba si pervertita, contrazisa de Coran, se ascunde o inselatorie. Recent insa, „Atlasul Creatiei", unul dintre multele volume scrise de Oktar, face aparitii neasteptate si foarte frecvente in casutele postale ale profesorilor universitari, ale unor muzee si ale membrilor Congresului american, potrivit „The New York Times".

Volumul are aproape 800 de pagini (tiparit pe hirtie glossy) si cintareste peste cinci kilograme. Nici dimensiunile nu sint neglijabile: o latime de aproximativ 30 de centimetri si o lungime de aproape 45. De altfel, asta i-a si uimit pe destinatarii atlasului. „Daca intri intr-o librarie, vezi ca un astfel de volum costa cel putin 100 de dolari", comenteaza dr. Kenneth R. Miller, un biolog care preda la Brown University. „Costurile de productie sint astronomice. Vorbim de milioane de dolari", adauga profesorul universitar. Si, intr-adevar, Oktar nu se zgirceste cind vine vorba de distribuirea atlasului. „Cred ca l-a trimis fiecarui profesor din facultatea de medicina. Am intrebat la departamentul de genetica, la cel de biochimie, toate au primit cite un exemplar", spune Kathryn L. Calame, microbiolog la Columbia University. Atlasul a aparut si la Brigham Young University, University of Connecticut, University of Georgia, University of Colorado, University of Chicago si la University of California, Berkeley.

Pe biologul evolutionist Kevin Padian, de la Berkeley, un alt destinatar al atlasului, il amuza modul in care Oktar trateaza biologia. „Daca vede o imagine a unui crab fosilizat, zice «vedeti, arata ca un crab obisnuit, asta nu e evolutie». Extinctia unor specii nu pare sa il deranjeze. Cunostintele noastre se schimba in timp, iar el nu pare sa-si dea seama de asta", constata Padian. Cit despre autorul cartii, potrivit site-ului sau, este nascut in Ankara in 1956 si si-a facut studiile in Turcia. Scopul sau este sa demaste „impostura evolutionista", pe care da vina pentru comunism, fascism si terorism. Adnan Oktar isi incurajeaza cititorii sa isi deschida inimile si mintile si sa devina servitori mai devotati ai lui Allah. Autorul atlasului declara ca, prin publicarea lucrarilor sale, nu urmareste nici un cistig material. Presa din Turcia sustine ca aparitia cartilor este finantata din donatii, dar nu se cunosc autorii acestora.