Concurs - lupta s-a dat in bucatarie Doi bucatari si o bucatareasa s-au intrecut pentru a-i demonstra maestrului francez in arta culinara Benoit Hermouet ca merita sa plece la Lucon pentru un stagiu de pregatire.       Cultura
Concurs - lupta s-a dat in bucatarie Doi bucatari si o bucatareasa s-au intrecut pentru a-i demonstra maestrului francez in arta culinara Benoit Hermouet ca merita sa plece la Lucon pentru un stagiu de pregatire.       Cultura si gastronomia sunt de nedespartit. Aceasta este concluzia la care a ajuns maestrul francez in arta culinara Benoit Hermouet. De aceea, a ales sa realizeze la Sibiu - capitala culturala europeana in 2007 - un trofeu culinar franco-roman. Coorganizatori au fost autoritatile locale din provincia franceza Lucon, la Sibiu fiind prezent si edilul localitatii. Premiul pus in joc de francezi i-a ademenit pe bucatarii sibieni: un stagiu de pregatire de o saptamana la un restautrant de trei stele, Michelin din Lucon. Competitia a avut doua etape. Prima dintre ele, care a strans zece bucatari, toti membri Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism din Romania, a constat in prepararea unui fel de baza din varza si a unui desert care sa contina lichior de cafea Kamok. Juriul a ales doar trei bucatari pentru etapa finala, care l-a desemnat si pe fericitul castigator.  ETAPA A DOUA. In concurs au ramas doi domni bucatari - Aurel Olteanu si Adrian Ciucur, de la Hotelul Continental, si doamna Elena Bozdoc, de la Complexul Bazna. Tematica a fost stabilita de francezi cu luni in urma, asa incat aspirantii la trofeu au avut timp de gandire si de exersat. La 17 iulie s-au prezentat toti trei la locul de desfasurare a concursului cu spata de miel gata pentru pregatit si cu reteta de desert pe baza de lichior de cafea. Au avut la dispozitie doua ore pentru prepararea celor doua piese. Intre timp, juriul s-a asezat la masa, cu furculitele si cutitele pregatite. Concurentii au iesit din bucatarie pe rand, fiecare prezentandu-si preparatul si propunand un vin pentru el. Daca la proba preparatului din spata de miel, spectatorii din sala au rezistat tentatiei, cand bucatarii au adus deserturile, fiecare isi punea intrebarea cum sa faca sa guste macar putin. Si juriul a fost incantat de ceea ce a vazut, numai ca la sfarsit a trebuit sa aleaga un singur castigator.  CASTIGATOAREA. Dupa ce au vazut toate preparatele, juratii s-au pus pe adunat puncte. Nu a durat foarte mult si bucatarii au fost chemati pentru a afla cine pleaca la Lucon sa invete adevarata bucatarie frantuzeasca. Pentru a nu spori tensiunea, Benoit Hermouet a anuntat castigatorul trofeului. De fapt, castigatoarea... Elena Bozdoc a facut un prim pas pentru distrugererea mitului care ne spune ca barbatii sunt cei mai buni bucatari.    Sufleu Ingrediente: 100 g ciocolata, patru oua, 60 ml lapte, 30 g cacao, 70 g zahar pudra, 50 ml lichior de cafea Preparare: Laptele se amesteca cu zaharul, cacaoa si jumatate din cantitatea de ciocolata pana se omogenizeaza. Apoi, se separa albusurile de galbenusuri. Acestea se amesteca cu ciocolata ramasa. Albusurile se bat spuma. Formele se ung cu unt si se pudreaza cu zahar tos. Albusurile se amesteca cu toata masa obtinuta si se toarna in forme. Se da la cuptor pentru 10-12 minute.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.