Specialitatile italiene nu mai au de mult timp nevoie de nici o prezentare. Le intalnim in orice colt al lumii ne-am afla, devenind astfel astazi adevarate preparate universale. In aceste conditii, nu mai este de mult timp "exotic" sa prepari in bucatariile din Romania paste asa cum se mananca la Roma, la Parma sau la Florenta. Unele dintre retete sunt surprinzator de simple, dar asta nu inseamna ca sunt mai putin gustoase. De exemplu, Fettuccine Alfredo.   RETETA SIMPLA. In varianta originala, numita "Fettuccine al burro" se proceda astfel: se fierbeau pastele mai late, numite fettuccine (au aspectul unor panglicute lungi) si se amestecau cu unt foarte cremos si parmezan de cea mai buna calitate. In rest, doar un pic de piper negru proaspat rasnit. Cel care a transformat aceasta reteta in legenda a fost, se pare (spun asta pentru ca si in acest caz exista controverse) Alfredo di Lelio, proprietar si, in acelasi timp, bucatar la restaurantul Alfredo alla Scrofa din Roma. Ei bine, in 1914 el a modificat un pic reteta, folosind o cantitate mult mai mare de unt cremos si parmezan, adau-gandu-le atat inainte, cat si dupa ce pastele erau servite in boluri. Pastele erau intr-adevar mai gustoase asa, dar totusi ingeniozitatea prepararii lor nu facuse senzatie. Inca...   RETETA SPECIALA. Totul avea sa se schimbe in 1927, atunci cand doi actori americani celebri in epoca, si-au petrecut luna de miere la Roma. Legenda spune ca ei au servit masa in fiecare zi la restaurantul lui Alfredi di Lelio si s-au indragostit de specialitatea casei: Fettuccine Alfredo. Actorii i-au daruit chiar ingeniosului bucatar o furculita pentru paste cu totul si cu totul din aur. Mai mult, ei au adus in Statele Unite ale Americii reteta de Fettuccine Alfredo. Restaurantul italian este renumit astazi si pentru vedetele ce au servit candva specialitatea inventata de Alfredo de Lelio: Ava Gardner, Richard Burton, Liz Taylor sau Sophia Loren. La ocazii speciale, oaspetii restaurantului pot sa foloseasca furculite din aur atunci cand servesc renumitele paste. Aceasta este povestea. Cat este de reala se pare ca nu stie nimeni cu certitudine. Cu toate acestea, nu e chiar atat de greu sa va simtiti ca niste vedete. Pregatiti o portie apetisanta de Fettuccine Alfredo si savurati-o pe indelete, iar daca vreti sa fiti originali, modificati un pic reteta. Pregatiti-va apoi pentru ceva minunat.  Fettuccine Alfredo Ingrediente: 450 g paste fettuccine, opt linguri de unt foarte cremos, doi catei de usturoi, 600 ml smantana degresata, 350 g parmezan, o jumatate de lingurita de piper negru, sare, 200 g crevete decorticate. Preparare: Se fierb mai intai pastele intr-o oala cu apa in care s-a adaugat sare, eventual putin ulei ca sa nu se lipeasca. In timpul acesta se topeste untul intr-o tigaie si se caleste putin usturoiul zdrobit, aproximativ un minut. Se adauga 400 ml smantana, se acopera tigaia cu un capac si se lasa la foc mic inca cinci minute, amestecand din cand in cand. Cand s-a infierbantat foarte bine sosul, se adauga pastele scurse de apa, restul de smantana, branza parmezan, sarea, piperul si crevetele fierte in apa clocotita timp de un sfert de ora. Se mai lasa putin pe foc, cat sa se omogenizeze, amestecand foarte bine, apoi se servesc cu parmezan ras deasupra.