Uninominalul se afla in blocaj total. Principalul vinovat, PSD.

Alegerea Parlamentului prin scrutin uninominal pare sa fie o himera. Principala vina apartine unei aripi majoritare din PSD reprezentata in comisia de Cod Electoral de „terminatorii" Eugen Nicolicea si Anghel Stanciu. Nu pot spune hotarit ca, in totalitate, PSD chiar nu-si doreste schimbarea sistemului electoral. Dar pot sa afirm, fara sa gresesc, ca o majoritate din acest partid fie considera ca in 2008 ar avea de cistigat daca se merge tot pe lista de partid, fie ar accepta si uninominalul, dar intentioneaza sa-si treaca sistemul la capitolul „trofee". Ceea ce inseamna ca poporul sa stie ca PSD este formatiunea care l-a vrut si l-a promovat. Aceasta insa nu corespunde nici adevarului si nici realitatii.

Cei doi „terminatori" au o misiune clara: proiectul conceput de Pro Democratia, agreat din start de PNL si PD si care acum este acceptat si de UDMR si de celelalte minoritati, nu trebuie sa se transforme in lege. O data ce acest proiect va deveni lege, capitalul de imagine s-ar imparti intre PNL si PD, iar PSD nu s-ar alege decit cu multumirile de rigoare ca a practicat un onest joc democratic. Pentru a-si atinge scopul, „terminatorii" recurg la cele mai fanteziste variante posibile, inclusiv nerecunoscind un vot dat in urma cu o saptamina. Daca s-a ajuns pina la asa ceva, nu trebuie sa mai mire pe nimeni ca PSD a uitat si de protocolul tripartit cu PNL si PD prin care se angaja sa sustina proiectul Pro Democratia.

PSD nu se multumeste doar cu torpilarea proiectului Pro Democratia, dar sustine, fals, ca nu este vorba de un vot uninominal. Pentru a arata cine este „parintele" schimbarii sistemului, propune vot uninominal in doua tururi de scrutin, vot care nu este utilizat la alegerile parlamentare din nici o tara civilizata, pentru ca, in acest caz, aproape jumatate din optiunile electoratului nu s-ar regasi in Parlament. Mai mult, foarte multi PSD-isti recunosc ca acest sistem le este defavorabil, pentru ca „in al doilea tur de scrutin toata lumea s-ar coaliza impotriva noastra". Si atunci, ce vrea PSD la urma urmei? Raspunsul este simplu: vrea ca la eventualul referendum organizat de Traian Basescu romanii sa afle ca PD si PNL nu vor uninominal, ci doar PSD. Nu cred insa ca seful statului nu este atit de abil incit sa nu demonteze smecheria social democratilor.