Vasile Dancu a demisionat ieri din functia de vicepresedinte al PSD pentru analiza politica si comunicare, invocand decizia lui Mircea Geoana de a-i interzice sa mai dea interviuri in presa pe teme strategice. Demisia lui Dancu certifica divortul pro
Vasile Dancu a demisionat ieri din functia de vicepresedinte al PSD pentru analiza politica si comunicare, invocand decizia lui Mircea Geoana de a-i interzice sa mai dea interviuri in presa pe teme strategice. Demisia lui Dancu certifica divortul produs intre Geoana si Grupul de la Cluj, surse din partid vorbind despre o posibila plecare a gruparii ardelene din PSD. Acelesi surse au invocat scenariul - vehiculat si in trecut - conform caruia aripa ardeleana ar putea copia modelul Stolojan-Stoica, adica al unui partid intermediar, care, cu timpul sa se apropie de PD.
Teoria despartirii definitive a Grupului de PSD a fost infirmata insa de majoritatea liderilor social-democrati, care au apreciat gestul lui Dancu ca fiind singular. In ciuda acestor dezmintiri, ruptura dintre Geoana si Grupul de la Cluj este mai mult decat evidenta si ea prevesteste o vara fierbinte pentru social-democrati.
"Nu pot accepta pierderea libertatii de exprimare"
"In ultimele luni, partidul pune in practica o strategie si o serie de tactici pe care le consider a deteriora imaginea publica si credibilitatea PSD ca partid de opozitie, iar solutiile propuse de mine sunt, in mod sistematic, respinse. In plus, hotararea dumneavoastra de a-mi interzice sa dau interviuri presei, <<pe teme strategice>>, reiterata la ultimul Comitet Executiv National, ma pune in imposibilitatea de a raspunde sarcinilor pe care le am ca vicepresedinte. Ca intelectual de stanga, nu pot accepta pierderea libertatii de gandire si a capacitatii de expresie a analizei critice", a spus Dancu intr-o scrisoare transmisa direct lui Mircea Geoana.
Motivele rupturii
Spre deosebire de ceilalti colegi din conducere, liderul PSD a fost informat de Dancu de intentia de a demisiona imediat dupa sedinta BPN de luni. Potrivit unor surse din partid, senatorul PSD a fost extrem de suparat pe toata regia impacarii dintre el si Marian Vanghelie, pusa la cale de presedintele PSD la sedinta Comitetului Executiv de joi. El a fost extrem de deranjat de faptul ca presa a fost manipulata pe acest subiect, pesedistii oferind ca niciodata, cu generozitate, detalii despre impacarea lui Dancu si Vanghelie. O alta suparare a fost pricinuita de atitudinea lui Geoana care l-a bagat pe Dancu in aceeasi oala cu Marian Vanghelie si ar fi propus sanctionarea lor pentru razboiul dus in presa.
Geoana: "Sper ca dupa ce trece canicula sa se gandeasca mai bine"
"Regret ca Vasile Dancu vrea sa ne paraseasca inainte de o batalie politica importanta. Sper insa ca dupa ce trece canicula sa se gandeasca mai bine si sa revina. Avem nevoie de expertiza sa, de implicare, astfel incat sa performam nu numai la alegerile europarlamentare, ci si la cele locale, parlamentare si prezidentiale", a comentat Geoana, citat de Mediafax.
Severin nemultumit
Pe de alta parte, Adrian Severin, seful grupului socialist roman din PE, a criticat, intr-un interviu acordat EurActiv.ro, preluat de Rompres, conducerea PSD pentru felul cum se gandeste sa alcatuiasca lista pentru euroalegeri. El a aratat ca se doreste impunerea la Bruxelles a unor oameni cu notorietate si nu a celor cu experienta la PE. "PSD crede ca prin victoria aritmetica in alegerile europene va sterge amintirea esecurilor si erorilor politice din 2007, punand bazele unei relansari politice in alegerile nationale care vor urma in 2008. De aceea PSD cauta candidati si mesaje care aduc voturi, chiar daca nu promoveaza neaparat valori europene", a comentat Severin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.