Ucraina a fost, din nou, la un pas de dezastru, similar celui de la Cernobal. Luni seara, un tren care transporta fosfor galben lichid a deraiat in zona Lvov, la 50 km de Polonia si 250 de km de Romania. Accidentul a provocat un incendiu puternic
Ucraina a fost, din nou, la un pas de dezastru, similar celui de la Cernobal. Luni seara, un tren care transporta fosfor galben lichid a deraiat in zona Lvov, la 50 km de Polonia si 250 de km de Romania. Accidentul a provocat un incendiu puternic si un nor de gaze toxice ce s-a extins in 14 sate. 20 de oameni au fost internati in spital, dintre care unii se afla in stare grava. Exact ca acum 21 ani, autoritatile de la Kiev s-au miscat cu incetinitorul, preferand ca, pentru cateva ore, sa tina sub tacere incidentul. Anuntul privind instituirea starii de alerta chimica a fost facut abia in cursul zilei de ieri, iar informatiile de la locul accidentului au fost contradictorii. Autoritatile romane atrag atentia ca momentan nu se pune problema afectarii Romaniei de norul toxic.
Deraierea a avut loc luni spe marti, cand, dintre cele 58 de vagoane ale trenului incarcat cu fosfor galben, 15 s-au rasturnat, iar 6 au luat foc. Garnitura de tren plecase din Kazahstan, unul dintre furnizorii majori de fosfor pe piata mondiala, si se indrepta spre Polonia. Incidentul a provocat un incendiu puternic si emanarea unui nor de gaze toxice in atmosfera, pe o distanta de 90 km patrati, acoperind 14 sate din zona Lvov, a comunicat Ministerul ucrainean pentru Situatii de Urgenta, care ieri a instituit starea de alerta. Pompierii s-au luptat ore in sir cu flacarile, dar actiunile le-au fost ingreunate pentru ca fosforul, la impactul cu apa, degaja substante nocive extrem de toxice pentru viata omului. Informatiile legate de pericolul reprezentat de incendiu au fost contradictorii. In timp ce anumite surse indicau faptul ca s-a reusit stingerea incendiului dupa patru ore de eforturi, altele afirmau ca abia dupa 12 ore focul a putut fi potolit.
Evacuari si recomandari
Administratia locala din Lvov s-a intrunit ieri dimineata pentru a decide masurile de protectie a populatiei. Mai ales ca, dupa ce localnicii se confruntau cu un val de caldura, acum a aparut pericolul de contaminare cu substante chimice. Dintre cei 11.000 de locuitori din zona contaminata, 815 au fost evacuati, iar alti 20 de oameni au fost internati in spital, unii aflandu-se in stare grava. Autoritatile au pus la dispozitia localnicilor din zona autobuze speciale, in principal fiind evacuati copiii. Multi localnici au refuzat insa sa-si paraseasca domiciliile din cauza hotilor. Oamenii au fost sfatuiti sa nu iasa afara din case, sa nu deschida geamurile, sa nu foloseasca apa din fantani, sa nu consume legume si fructe din gradinile proprii si sa nu bea lapte de la vitele pe care le au. In plus, la 40 km distanta de locul accidentului se afla o garnizoana militara, unde, de asemenea, a fost instituita starea de alerta chimica. In urma accidentului, calea ferata a fost distrusa pe o portiune de 50 de metri, iar reteaua de inalta tensiune pe o portiune de 100 de metri. (Luciana POP)
"A avut loc un dezastru"
Autoritatile de la Kiev au reactionat diferit. In vreme ce unii oficiali admit amploarea incidentului, altii considera ca populatia nu are de ce sa se teama. Vicepremierul Aleksandr Kuzmuk, seful celulei de criza, a afirmat ca situatia nu putea fi prognozata, dar a recunoscut ca "deraierea celor 15 vagoane cu fosfor galben a amenintat Ucraina cu un al doilea Cernobal. "A avut loc un dezastru. Dupa catastrofa de la Cernobal, avem de-a face cu un incident care poate reprezenta un pericol real pentru populatie", a aprecia Kuzmuk. In schimb, autoritatile din regiunea Lvov au dat asigurari ca nu exista riscuri la adresa populatiei, cerand presei sa nu raspandeasca zvonuri despre "un al doilea Cernobal", a informat presa de la Kiev. Dupa cum a declarat adjunctul guvernatorului regiunii Lvov, "nu exista amenintari la adresa mediului si populatiei". Pe de alta parte, Ocsana Mariskevici, directorul Institutului Ecologic Carpatic, a recomandat evacuarea persoanelor din zona deasupra careia se afla norul toxic, explicand ca gazul fosforic poate afecta populatia.
Iuscenko cere eliminarea consecintelor
Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a cerut Guvernului de la Kiev ca, in decurs de 10 zile, sa elimine consecintele accidentului chimic. Totodata, liderul de la Kiev a solicitat Guvernului ca in timp de trei zile sa prezinte un plan de masuri pentru lichidarea urmarilor avariei, dispunand si crearea unei comisii guvernamentale pentru a stabili cauza accidentului si a persoanele responsabile de producerea lui. Iuscenko a mai cerut Executivului sa fie luate toate masurile necesare pentru asigurarea securitatii populatiei din zonele afectate si pentru acordarea ajutorului medical de urgenta, in special copiilor si invalizilor. (L.P.)
Ucraina n-a dat nici un fel de informatii Romaniei
Romania nu se confrunta cu o situatie de criza in urma accidentului ecologic din Ucraina, care a generat un nor de praf de fosfor, a declarat, ieri, ministrul Mediului, Attila Korodi, dupa sedinta extraordinara a Comitetului interministerial pentru situatii de urgenta. "Am dispus masuri pentru a avea situatia sub control", a precizat Korodi. Ministrul roman al Mediului a tinut sa atraga atentia ca oficalitatile de la Kiev nu au raspuns nici unei tentative din partea Romaniei de a afla mai multe informatii despre acest eveniment.
"Astazi (n.r. - ieri) am transmis o scrisoare oficiala Ministerului ucrainean al Mediului pentru a afla despre ce substanta este vorba, cantitatea si mediul poluat - apa, aer sau sol. Nu am primit nici un raspuns. Toate informatiile pe care le avem sunt neoficiale, inclusiv de la agentiile de presa", a spus ministrul. De altfel, ministrul nu a putut da foarte multe informatii despre reactia Romaniei la acest eveniment pentru ca nu se stie exact nici substanta care a produs poluarea. "Am incercat sa luam legatura cu responsabilii din Ucraina si telefonic, dar fara nici un rezultat. Am cerut informatii de la Ambasada Ucrainei la Bucuresti, dar nici aici nu se stiu mai multe despre eveniment", a spus ministrul. Attila Korodi a precizat ca a stabilit cu omologii sai din Ungaria si Polonia, care ar putea fi si ei afectati in cazul in care norul s-ar deplasa catre tarile lor, sa schimbe intre ei orice informatie pe acest subiect, imediat ce le-a parvenit.
Korodi a reluat ipoteza meteorologilor conform carora norul nu va ajunge in Romania in urmatoarele 36 de ore. "Mai mult, si tendintele de dupa aceasta perioada sunt imbucuratoare pentru Romania, in conditiile in care la simulare s-a luat in calcul o varianta extrem de dura - poluare mare pe o suprafata de dispersie foarte mare. Speram totusi ca realitatea sa fie mai simpla", a spus ministrul roman al Mediului, precizand ca, deocamdata, curentii de aer se deplaseaza catre nordul continentului.
Monitorizarea aerului si a apei
Acesta a precizat ca singurele masuri pe care le-a dispus au fost monitorizarea calitatii aerului si a apei in zona romaneasca invecinata Ucrainei, stabilind de comun acord cu colegii din alte ministere ca nu se impun momentan masuri de protectie civila. "Agentia Nationala de Protectia Mediului va urmari continuu datele inregistrate prin sistemul de monitorizare a aerului si, in cazul in care se constata elemente de poluare, vom fi informati imediat. Administratia Nationala "Apele Romane" va monitoriza apele din zona transfrontaliera", a spus Korodi. Ministrul a dat asigurari ca vor fi facute simulari permanente pentru a observa modul de deplasare a maselor de aer poluat, pentru a fi observata orice posibilitate de afectare a teritoriului national.
"Nu se iau inca masuri pentru protectia populatiei pentru ca informatiile ne spun ca norul nu ajunge deasupra Romaniei. Totusi, in cazul unei eventuale emisii necontrolate de fosfor in atmosfera, singura recomandare pentru populatie este sa evite sa ia contact cu aerul poluat de afara, deci sa ramana in locuinte, fara sa utilizeze aparatele de aer conditionat", a spus ministrul.
El a mai precizat ca angajatii ministerului vor incerca sa ia legatura cu partea ucraineana si ca pentru asta vor ramane "la serviciu" cat timp va fi nevoie. (Luminita MOROIANU)
Liniste pana la noapte
Seful Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat ca norul de fosfor din Ucraina, produs in urma unui accident feroviar, nu va ajunge in Romania mai devreme de 36 de ore, potrivit unei simulari realizata de experti.
"Am facut simularea si am prezentat-o autoritatilor. Noi sustinem ca in urmatoarele 36 de ore norul nu ajunge in Romania, cel putin daca e sa ne luam dupa miscarea probabila a curentilor de aer. Asta este cel mai important lucru", a spus Ion Sandu. Sandu a spus ca autoritatile romane nu au primit informatii privind cantitatea de praf care ar pluti in aer in zona afectata, astfel ca, implicit, nu s-a putut calcula ce dimensiune ar urma sa aiba norul de praf peste 36 de ore.
"Nu putem spune cat va mai ramane din el peste 36 de ore si cat se va dispersa pentru ca nu stim cat este. Nu ni s-a spus nimic. Cel mai important este insa ca modelarea ne arata ca norul nu ajunge pana maine noapte, la ora 24.00 deasupra teritoriului Romaniei", a mai declarat Ion Sandu. (L.M.)
Tariceanu face apel la calm
Premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat, ieri, un apel la calm in urma accidentului din Ucraina, care a produs un nor de praf de fosfor, aratand ca, in prezent, nu exista riscul ca acesta sa patrunda pe teritoriul Romaniei si ca nu exista motive de panica, informeaza Mediafax.
El a aratat ca oficialii ucraineni nu au informat autoritatile de la Bucuresti asupra accidentului si ca reprezentantii Ministerului Mediului analizeaza eventualele masuri care se impun, daca va fi nevoie. "Primul lucru care doresc sa-l subliniez este ca, pana in acest moment, nu avem parte de o informare oficiala din partea autoritatilor ucrainene. Ministrul Mediului a incercat sa ia contactul cu omologul sau ucrainean, dar ucrainenii nu raspund. Din pacate, ne confruntam cu un deficit de informatii. Avem nevoie de detalii, inclusiv despre substanta chimica", a declarat premierul. Seful Guvernului i-a cerut ministrului Mediului sa ia legatura cu omologii sai din Ungaria si Polonia pentru a verifica daca au informatii despre accidentul din Ucraina. El a aratat ca, potrivit specialistilor in domeniu, in urmatoarele 36 de ore nu exista vreun risc ca acest nor sa patrunda pe teritoriul Romaniei. "Fac apel la calm. Nu exista in acest moment nici un risc pentru Romania. Urmarim permanent aceasta situatie si, daca vor fi necesare, vom adopta anumite masuri", a spus Tariceanu. (L.M.)
Ucide prin arsura, inhalare sau inghitire
Avand intrebuintari civile si militare, fosforul este o substanta extrem de toxica. In contact cu aerul, se aprinde imediat. Potrivit Globalsecurity.org, arsurile provocate de fosfor sunt adanci si foarte dureroase, in functie de cantitate, putand sa arda tesuturile pana la os.
In ceea ce priveste utilizarea militara, fosforul este folosit la producerea de perdele de fum si ca substanta incendiara, pentru ca se aprinde foarte usor si emana un fum extrem de dens. Fosforul poate provoca moartea in trei feluri: arsuri foarte grave, inhalare si inghitire. Particulele incandescente de fosfor rezultate dintr-o explozie provoaca arsuri de gradul doi si trei. Pe langa arsuri, prin contactul direct cu pielea, substanta este absorbita in organism (prin zonele arse), provocand afectiuni ale ficatului, inimii si rinichilor.
Dupa ce se aprinde, fosforul produce un fum alb, foarte dens. Expunerea prelungita la fumul rezultat poate duce chiar la deces. Fumul de fosfor irita ochii si caile respiratorii. In cazul inghitirii, doza letala este de 1 mg/kg de masa corporala. Potrivit specialistilor, desi nu este mentionat in Conventia privind armele chimice, fosforul alb poate fi considerat arma chimica, mai ales daca este folosit impotriva civililor. (M.A.B.)
Metode de protectie
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania recomanda ca, in cazul in care norul toxic din Ucraina va ajunge deasupra Romaniei, sa nu se iasa din casa timp de trei zile, sa se evite consumul de fructe si legume proaspat culese, sa nu se bea apa din fantani si lapte de vaca, se arata intr-un comunicat de presa al APC. De asemenea, APC recomanda spalatul pe maini dupa orice activitate si evitarea atingerii fetei sau a zonelor sensibile cu mainile murdare. "Mai multe organizatii si ministere din tara avertizeaza ca acest nor s-ar putea indrepta spre Romania, in functie de directia in care va bate vantul, insa nu este cazul sa ne panicam deoarece situatia este sub control", explica APC. (L.M.)
Atentie la respiratia cu miros de usturoi
Fosforul ca element chimic este foarte agresiv pentru sanatatea unei persoane, dar mai putin toxic in combinatii, a declarat prof. dr.Victor Voicu, specialist in toxicologie, informeaza Rompres. Specialistul a evidentiat ca 1,3 miligrame de fosfor pe kilogram corp poate da leziuni hepatice, renale, afectari cardiovasculare, iar, prin inhalare, poate produce afectiuni la nivelul cailor respiratorii. Aceste afectari apar numai in cazul in care este vorba de fosfor ca element chimic si nu in combinatii. Voicu a precizat ca fosforul nu poate ajunge pur in atmosfera pentru ca el se combina cu alte elemente.
Prezenta fosforului poate provoca ameteli, stari de voma sau dureri abdominale. El poate fi usor reperat, pentru ca la respiratie are miros de usturoi. Civil, fosforul este utilizat la producerea ingrasamintelor minerale, iar in combinatie cu melasa sau untul de arahide poate fi folosit impotriva rozatoarelor. (L.M.)
MAE n-a aflat nimic
Romania nu a fost anuntata pe canale diplomatice de producerea accidentului de tren din Ucraina care a dus la formarea unui nor de praf de fosfor, Ministerul de Externe purtand discutii cu partea ucraineana pentru detalii in legatura cu acest incident. In prezent, MAE roman poarta discutii cu partea ucraineana pentru detalii pe aceasta tema, a mai spus Banica. Potrivit BBC News online, numeroase localitati ucrainene risca sa fie afectate de norul toxic care a rezultat dupa deraierea trenului care transporta fosfor galben. (L.P.)
De veghe la granita
Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures, colonel Petru Dican, a declarat ca, deocamdata, datele meteo nu indica faptul ca norul cu continut de fosfor galben s-ar indrepta spre granita de nord-vest a Romaniei, informeaza Rompres. "Nu am intrat in faza de alerta si speram sa nu ajungem in aceasta situatie. Populatia nu are pentru ce sa se teama, deoarece accidentul chimic
s-a produs la mare distanta de tara noastra. Ne aflam in situatie operativa si urmarim pas cu pas situatia pentru a putea fi activi in caz de necesitate", a spus colonelul Petru Dican. Potrivit acestuia, in caz de necesitate ISU va interveni imediat. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures a decis, in sedinta extraordinara care a avut loc ieri dupa-amiaza, ca in caz de necesitate populatia va fi alertata prin intermediul redioului si televiziunii. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.