Efectele dezvoltarii economice si a cresterii numarului de salariati vor permite, in anul 2008, o crestere a pensiilor cu 43% fata de nivelul actual, fara majorarea impozitelor. Acesta a fost raspunsul dat ieri de Guvern presedintelui Traian Bases
Efectele dezvoltarii economice si a cresterii numarului de salariati vor permite, in anul 2008, o crestere a pensiilor cu 43% fata de nivelul actual, fara majorarea impozitelor. Acesta a fost raspunsul dat ieri de Guvern presedintelui Traian Basescu ca urmare a solicitarii exprese a sefului statului privind sursele financiare de majorare a pensiilor. Scrisoarea Guvernului, care nu contine de fapt nici un fel de explicatii, era ieri analizata de Departamentele economic si legislativ ale Administratiei Prezidentiale.
In scrisoarea semnata de ministrii Finantelor si Muncii, Varujan Vosganian si Paul Pacuraru - si transmisa lui Traian Basescu - se arata ca asumarea deciziei politice de majorare a pensiilor este atributul institutional al Guvernului, care raspunde in fata Parlamentului, institutie care a aprobat deja aceasta crestere. Documentul face un istoric al cresterii pensiilor in timpul actualului guvern si o prezentare generala a evolutiei economice, fara a detalia sumele pe care statul va trebui sa le cheltuiasca in 2008 sau pe termen mediu pentru majorarea pensiilor, angajate prin legea de modificare a Legii 19/2000. Guvernul a mentionat ca, potrivit estimarilor Comisiei de Prognoza, "in perioada 2009-2013 Romania va inregistra o crestere economica intr-o medie anuala de aproape 6%, iar numarul locurilor de munca va creste cu 400 mii, "ceea ce garanteaza caracterul sustenabil al majorarii pensiilor din 2008". "In concluzie, Guvernul isi reafirma pozitia potrivit careia exista resursele necesare majorarii pensiilor in anul 2008 cu 43% - ca o consecinta a dezvoltarii economice - precum si conditiile ca pana in anul 2013 aceasta majorare sa fie sustenabila", se mai arata in document.
PSD ameninta cu sesiunea extraordinara
Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, l-a acuzat ieri pe presedintele Traian Basescu ca inventeaza motive care sa blocheze promulgarea Legii pensiilor. "Discutiile referitoare la Legea pensiilor au fost foarte serioase, identificandu-se sursele de finantare, iar presedintele Traian Basescu nu face altceva decat sa tergiverseze promulgarea acesteia, a spus liderul PSD. In opinia sa, promulgarea legii este un act absolut necesar, iar presedintele Basescu trebuie sa promulge aceasta lege, pentru ca bugetul pe 2008 sa includa ceea ce Guvernul a identificat ca sursa de finantare. Daca presedintele va continua acest "joc politicianist", PSD a solicitat o sesiune extraordinara a Parlamentului, pentru a-l obliga pe acesta sa promulge legea. Titus Corlatean a apreciat ca Traian Basescu nu si-a indeplinit promisiunile facute in campania electorala si a uitat pensionarii.
PD are rezerve
Senatorul democrat Radu Berceanu a afirmat ca nici un partid nu-si poate aroga paternitatea asupra ideii maririi pensiilor, deoarece aceasta este un obiectiv pentru toate formatiunile politice. Acesta are insa rezerve privind finantarea cresterii pensiilor. Berceanu a amintit ca fostul ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, a propus la un moment dat cresterea cuantumului pensiilor celor care au lucrat in perioada 1947-1960, dar a fost refuzat pe motiv ca nu sunt bani, desi suma era mica deoarece erau putini cei vizati de aceasta masura. "Acum, dintr-o data, dupa parerea noastra electorala, sunt bani, economia creste groaznic si de necontrolat si sunt bani ca sa facem tot felul de mariri", a comentat Berceanu pe un ton sarcastic. (R.A., A.I.)
PLD asteapta parerea Curtii Constitutionale
Liderii PLD au criticat ieri raspunsul adresat de premier presedintelui privind cresterea pensiilor si au apreciat ca judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa se pronunte asupra constitutionalitatii legii, in conditiile in care sursele de finantare pentru aceasta marire raman in continuare neidentificate. Purtatorul de cuvant al PLD, Raluca Turcan, a precizat, intr-un comunicat, ca raspunsul premierului Calin Popescu Tariceanu catre presedinte referitor la legea pensiilor este sfidator si demagogic." Tariceanu avea datoria sa prezinte o estimare a veniturilor si cheltuielilor bugetare din anii urmatori, nu o insiruire de vorbe goale care nu conving pe nimeni", a afirmat Turcan. Liberal democratii il acuza pe premier ca foloseste tema majorarii pensiilor drept instrument politic impotriva presedintelui Traian Basescu si ca inseala asteptarile romanilor in absenta resurselor financiare. PLD il compara pe premier "cu un jupan, nu administrator al banului public", care dauneaza prin atitudinea sa economiei
nationale. (C.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.