Ce bem, ce mancam  - nu se specifica ce culturi lactice au fost folosite  Desertul Milli este preparat dintr-o serie de ingrediente care pot afecta sanatatea consumatorilor. De aceea, eticheta trebuie citita cu atentie inainte de a
Ce bem, ce mancam  - nu se specifica ce culturi lactice au fost folosite  Desertul Milli este preparat dintr-o serie de ingrediente care pot afecta sanatatea consumatorilor. De aceea, eticheta trebuie citita cu atentie inainte de a fi achizitionat produsul.

Desertul delicat Milli (crema fina de frisca cu bulgarasi de branza dulce si caise) are in compozitie pe langa ingredientele clasice si o serie de aditivi alimentari. Compozitia inscrisa pe eticheta este urmatoarea: "frisca cu continut scazut de grasime, preparat de fructe 20% (caise 40%, zahar, sirop de glucoza, stabilizatori: amidon modificat de porumb (E 1420, E 1451, E 1404, E 1440, E 1404), carragenan (E 407) si guma de guar (E 412), aroma naturala identica de caise, colorant: extract de ardei, acidifianti: citrat de sodiu (E 331), acid citric (E 330), branza degresata 14%, zahar, amidon modificat de porumb (E 1420, E 1451, E 1404, E 1440, E 1404), gelatina, culturi selectionate active. Grasime: min. 6%". Nu este precizata valoarea energetica.   ANALIZA. Produsul analizat este un preparat de tip desert pe baza de frisca, probabil de origine animala, cu fructe, zahar, sirop de glucoza si o intreaga gama de aditivi alimentari naturali sau de sinteza, ne explica pe scurt profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, care este compozitia produsului. Produsul contine glucide cu index glicemic ridicat (zaharoza, sirop de glucoza) si glucide modificate chimic (E 1420, E 1451, E 1404, E 1440, E 1404), arome artificiale, acidifianti, branza degresata, gelatina (proteina colagenica cu valoare biologica scazuta) si culturi de natura nespecificata. E 404 poate produce flatulenta si balonare in urma fermentarii de catre microflora intestinala (similar cu toate polizaharidele digerabile), in cazul in care in organism este ingerata o cantitate mare. Carrageenanii cu lant scurt pot produce perforarea intestinului si nu sunt permisi in alimente. Aceleasi efecte ca si stabilizatorul E 407 le are si E 412 - guma guar - in cazul in care doza zilnica este foarte mare. Trebuie tinut cont de faptul ca acest aditiv alimentar este unul dintre cei mai folositi in industria de profil.   CONCLUZII. Specialistul ne spune ca produsul analizat nu este indicat diabeticilor, copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de boli cardiovasculare si celor cu sensibilitate la unii din aditivii alimentari utilizati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.