Membrii Comisiei de cultura din Parlamentul European au adoptat un raport privind crearea unei Biblioteci europene online multilingve, menita sa faciliteze accesul la mostenirea culturala a continentului ,informeaza EUObserver.
    

Potrivit EUObserver, parlamentarii europeni au adoptat in unanimitate raportul "i2010: Easy access to European cultural heritage" propus de deputatul francez de centru-dreapta Marie-Hélene Descamps.
    

"Prin adoptarea in unanimitate a acestui raport, Comisia de educatie si cultura se arata clar in favoarea crearii unei Biblioteci europene online, care sa permita accesul la diversitatea si bogatia mostenirii culturale europene", a spus Descamps.
        

In prima etapa, se va crea accesul la materialele asupra carora nu exista drepturi de autor, majoritatea opere de dinainte de anul 1920. Pe termen lung, obiectivul bibliotecii online va fi sa asigure acoperirea tuturor categoriilor culturale, inclusiv cu ajutorul materialelor audiovizuale.
    

In raport se cere si dezvoltarea unor noi metode de finantare, inclusiv parteneriate cu sectorul privat, pentru ca materialele recente, asupra carora exista drepturi de autor, sa poata fi remunerate.
        

Biblioteca europeana online se va dezvolta pe un portal deja existent al infrastructurii Bibliotecii Europene, prin care se poate accede la resursele a 47 de biblioteci nationale din Europa, care cuprind, printre altele, carti, reviste, ziare si inregistrari audio.