Cele mai multe cereri in regim de urgenta inregistrate de ANCPI sint cele de intabulare de terenuri.

Cresterea pietei imobiliare a generat un interes mai mare din partea cetatenilor pentru urgentarea efectuarii cadastrului unei proprietati. "Intabularea terenurilor, adica efectuarea lucrarilor de cadastru si inscrierea in Cartea funciara, este serviciul cel mai cerut de catre populatie. Se plateste insa un tarif de urgenta", ne-a spus Robert Tatu, directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Tariful normal, in care cererea va fi solutionata in termen de 21 de zile, este de 120 de lei.

In regim de urgenta, intabularea unui teren se va face in sapte zile pentru un tarif de cinci ori mai mare. „Pentru solutionare in regim de urgenta se platesc tariful normal, plus o suma de patru ori mai mare decit acesta. Timpul de rezolvare a cererii va fi cu o treime mai scurt decit in cazul in care se plateste un tarif normal", a precizat Robert Tatu. Cind vine vorba despre intabularea apartamentelor, cererile pentru rezolvarea acestei operatiuni sint pe locul al doilea in ceea ce priveste numarul solicitarilor in regim de urgenta.

Cu tarif normal, intabularea unui apartament costa 100 de lei. Pentru un tarif de 500 de lei, proprietarul isi va intabula apartamentul in numai sapte zile. „Exista unele persoane care spun ca este scump, dar, daca exista un interes material, nu mai este deloc scump, pentru ca timpul de solutionare este mult mai mic", a mai spus Robert Tatu.