Glezna este ca o cutie de chibrituri pe care sta toata greutatea corpului. Apasarea e mult mai mare decat la sold si genunchi, articulatii cu suprafete mai mari. Profesor doctor Andrei Firica, seful Clinicii de Ortopedie de la Spitalu

  Glezna este ca o cutie de chibrituri pe care sta toata greutatea corpului. Apasarea e mult mai mare decat la sold si genunchi, articulatii cu suprafete mai mari. Profesor doctor Andrei Firica, seful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul Colentina, a fost de curand primit ca membru de onoare in societatea franceza de ortopedie, societate de  elita, unde mai exista doar numele unui roman. Profesorul Andrei Firica a facut prima implantare de proteza de glezna din Romania. Iata explicarea functionarii si bolilor gleznei. Glezna este formata din trei segmente osoase. Mai intai exista un plafon cu pereti laterali reprezentat de partea de jos a tibiei. Al doilea segment, ca o atela, este fibula, adica o parte a peroneului (celalalt os al gambei), care are si el precum tibia o maleola. Intre aceste oase este mentinut ca intr-o menghina osul astragal care este precum o bila ce misca glezna. Sub astragal se afla calcaneul (osul calcaiului), iar mai in fata se gasesc celelalte oase ale labei piciorului. Toate oasele gleznei sunt prinse de ligamente foarte puternice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.