Bio-terorismul - UE ia masuri draconice Uniunea Europeana face un pas important pentru implementarea masurilor de protectie a productiei de alimente in masa impotriva unui atac terorist, prin publicarea unui raport. Inspectorii UE doresc aplicarea unor teste mult mai dure asupra stocului de seminte pentru a preveni o eventuala contaminare biologica, de exemplu cu antrax. Toate produsele alimentare vor fi urmarite mult mai atent pe tot parcursul pe care ele il urmeaza de la ferma pana la consumator. Bio-terorismul se refera la introducerea intentionata a aditivilor alimentari periculosi in produsele alimentare sau in ingrediente. Pericolul ar putea proveni de asemenea din ingredientele importate dintr-o tara care nu este membra UE.   Studiu - Guma xanthan e buna Conform unui studiu, adaosul de guma xanthan in amidonul tapioca ar putea imbunatati stabilitatea emulsiei in timpul frigului si al dezghetului. Cercetatorii au efectuat teste asupra patru tipuri de guma. A rezultat ca structura chimicala a hidrocoloizilor poate determina abilitatea acestora de a stabiliza tapioca, guma xanthan fiind cea mai in masura de a reduce formarea cheagurilor.   TESTE - Seleniul produce diabet Pana acum administrarea de seleniul era considerata o arma impotriva diabetului de tip II. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Buffalo a distrus acest mit, aratand ca doar 200 de micrograme din acest mineral poate creste riscul aparitiei de diabet la persoanele care sunt predispuse la aceasta boala.   Decizie - Cartofi modificati genetic Uniunea Europeana a aprobat modificarea genetica a cartofilor, care, in urma trasformarii vor avea culoarea albastra si vor fi utilizati in primul rand in productia de amidon. Initial, autorizatia a fost ceruta inca din aprilie 2004, dar The European Food Safety Authority a apobat-o in 2006, care a conchis ca productia de cartofi nu reprezinta un risc pentru sanatatea consumatorilor. Pe langa amidonul imbunatatit genetic contine un antibiotic care rezista la markeri genetici.