Dupa modelul intelectualilor cu care s-a inconjurat, Traian Basescu a inceput sa plagieze. Nu pe Heidegger sau pe Corbin, ci pe Gigi Becali, caruia i-a furat binecunoscuta formula de adresare: HAHALERA.
Asa cum am facut si in cazul "oligarhilor
Dupa modelul intelectualilor cu care s-a inconjurat, Traian Basescu a inceput sa plagieze. Nu pe Heidegger sau pe Corbin, ci pe Gigi Becali, caruia i-a furat binecunoscuta formula de adresare: HAHALERA.
Asa cum am facut si in cazul "oligarhilor", incercam sa-i aratam presedintelui adevaratul sens al cuvintelor pe care le foloseste in discursurile publice. Ultimul intrat in fondul principal de cuvinte al lui Traian Basescu este HAHALERA, plagiindu-l astfel pe Gigi Becali, nu pentru ca acesta ar fi inventat cuvantul cu pricina, ci pentru ca, de mult timp, patronul Stelei l-a transformat intr-un adevarat brand personal. Zici HAHALERA, zici Gigi Becali! In acest caz, Traian Basescu se afla intr-o situatie nefericita, caci Becali (desi, la randul sau, l-a imprumutat de la verisorul sau, Giovanni) a innobilat cuvantul HAHALERA, dandu-i o conotatie umoristica, daca nu cumva chiar simpatica, un fel de "bagabonduleee..."
E bine insa sa se stie ca, riguros, HAHALERA este definita ca fiind "persoana lipsita de scrupule, fara caracter, neserioasa; pramatie" (DEX, editia din 1996, girata de Academia Romana, p. 441), avand o etimologie necunoscuta! Este unul dintre putinele cuvinte care nu are absolut nici un derivat, lucrand doar pentru sine si este posibil ca, la origine, sa nu fi fost decat o banala onomatopee. Facem aceste precizari docte pentru ca, mai ales in cazul plagiatului, cuvintele se imprumuta fara semnificatiile lor adevarate, ceea ce poate crea confuzii periculoase. De pilda, ai putea sa te adresezi reginei Marii Britanii, spunand: "Bine ati venit, HAHALERA voastra!", crezand ca esti doar pitoresc.
In interviul in care a experimentat HAHALERA ca operator ontologic al discursului politic, Traian Basescu a confirmat ca incepe sa fie incomodat de elita intelectuala. Altfel cum am putea intelege lansarea HAHALEREI pe orbita prezidentiala, la numai cateva zile de cand Liiceanu il condamnase, la GDS, pentru "tiganca imputita"? Dupa ce Basescu se plictisise de Plesu la Cotroceni, se pare ca i-a venit randul la sictir lui Liiceanu, care poate acum sa verifice pe viu ca omul este to deinotaton, fara sa mai plagieze din Heidegger! Trecand peste gluma, usurinta cu care presedintele Traian Basescu a folosit HAHALERA pentru a vorbi de niste parlamentari alesi democratic de catre popor arata ca a fost vorba fie de o scapare, situatie in care trebuia sa vina rapid o scuza publica, fie de un experiment in vederea viitoarelor campanii electorale, si n-ar fi deloc bine. HAHALERA lui Becali este, oarecum, privilegiata, fiind acum folosita in emisiuni umoristice, care-l satirizeaza pe autor, in calitatea sa de patron al unei echipe de fotbal, pe cand HAHALERA lui Basescu are coroana regala si va genera efecte pe care nici macar Tatulici sau Turcescu nu le mai pot impiedica in vreo emisiune moralizatoare. Si, oricum, cei doi se afla pe primele locuri in optiunile poporului pentru viitoarele alegeri prezidentiale. O batalie intre HAHALERELE celor doi candidati mi-e teama ca ne va taia pofta de ras pentru mult timp de acum inainte si, asa cum evolueaza lucrurile, mai degraba il cred in stare pe patronul Stelei sa renunte la brand-ul sau, decat pe Basescu, caci intelectualii din preajma sa se pot lauda cu o schimbare pozitiva a lui Becali de acum cativa ani, pe cand cei din jurul presedintelui au in bilant doar faptul ca l-au invatat sa plagieze din clasici!
Dar, dupa ce suavul ziarist prezidential Traian Ungureanu a scris ca da limbi democratiei, ce mare lucru ar fi sa-l auzim pe Traian Basescu cum ii spune la televizor primului-ministru: "zdreanta, care esti, zdreanta"!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.