Guvernul nu a raspuns la problema fundamentarii financiare a majorarii pensiilor asa cum isi dorea presedintele Traian Basescu. In schimb, Executivul a tinut sa-i precizeze sefului statului ca decizia de marire a veniturilor pensionarilor este una politica. Asumarea deciziei politice de majorare a pensiilor este atributul institutional al Guvernului, care raspunde in fata Parlamentului, institutie care a aprobat deja aceasta crestere, se arata in scrisoarea Executivului transmisa presedintelui Traian Basescu. In document se arata ca Guvernul isi respecta obligatiile interne si externe, cu masuri incluse in proiectia bugetara pe 2008, cu alocari financiare consistente pentru educatie, cercetare, agricultura, sanatate, precum si la bugetul comunitar. In scrisoare se aminteste ca angajamentul de protectie sociala a persoanelor trebuie respectat.

Pacuraru: Puteam sa umplem si trei bibliorafturi

Raspunsul Guvernului privind majorarea pensiilor - trimis luni presedintelui Traian Basescu - este unul politic, nu tehnic si este rezultatul unei analize si al unei decizii politice, a declarat ieri ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, citat de Mediafax.
Potrivit lui Pacuraru, scrisoarea de aproape trei pagini a fost trimisa la Cotroceni luni seara, in jurul orei 22.00. El a mai spus ca raspunsul formulat presedintelui putea ajunge si pana la trei bibliorafturi dar, in urma analizei si a deciziilor politice, s-a convenit asupra acestei variante care nu face referire, decat in mica masura, la cifre sau indicatori. a€žDaca presedintele va accepta acest raspuns, va promulga legea, daca nu, se va adresa Parlamentului. Asteptam sa vedem ce va decide", a mai spus ministrul Paul Pacuraru. Guvernul a transmis presedintelui Traian Basescu, la solicitarea acestuia, scrisoarea de raspuns privind sursele financiare de majorare a pensiilor, pe baza cifrelor analizate de ministrii Finantelor si Muncii. Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian si ministrul Muncii, Paul Pacuraru, au transmis premierului Calin Popescu Tariceanu luni, in jurul orei 18.00, documentele pe baza carora a fost redactata scrisoarea de raspuns catre presedintele Traian Basescu.

Scrisoarea de trei pagini, analizata la Departamentul economic de la Cotroceni

Scrisoarea despre sursele de finantare a cresterii pensiilor, sosita de la Guvern, este analizata in acest moment de Departamentele economic si legislativ ale Presedintiei, a declarat, ieri purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan. "Scrisoarea Guvernului pe tema pensiilor este in acest moment analizata de Departamentele economic si legislativ ale Administratiei Prezidentiale", a spus purtatorul de cuvant al Presedintiei. El nu a precizat cand va lua seful statului o decizie privind promulgarea sau retrimiterea in Parlament a legii de crestere a pensiilor.

Pentru pensiile din 2009 raspunde viitorul Guvern

Avand in vedere dezvoltarea economica sustinuta din ultimii ani, cresterea mai importanta a pensiilor, asa cum este prevazuta pentru anul 2008, se inscrie intr-o logica fireasca a acumularilor, deplin sustenabila economic, se afirma in raspunsul Guvernului catre Presedintie. Efectele dezvoltarii economice, ale castigurilor salariale si ale numarului de salariati vor permite, in anul 2008, o crestere a pensiilor cu 43%, fata de nivelul actual si, in consecinta, cresterea punctului de pensie de la 396 lei, la 568 lei, respectiv 37,5% din salariul mediu brut. Toate aceste masuri se vor realiza fara majorarea unor impozite sau taxe, precum si prin respectarea calendarului privind introducerea pilonului doi de pensii si reducerea CAS. Potrivit datelor furnizate de Comisia Nationala de Prognoza, in perioada 2009-2013 Romania va inregistra o crestere economica intr-o medie anuala de aproape 6% pe an, iar numarul locurilor de munca va creste cu 400.000, ceea ce garanteaza majorarilor de pensii din anul 2008 un caracter sustenabil. In ceea ce priveste prevederile proiectului de lege al pensiilor privind anul 2009, indeplinirea acestora va depinde de modul in care viitorul Guvern va intelege sa-si reasume acest obiectiv si sa-si ordoneze prioritatile. In concluzie, Guvernul Romaniei isi reafirma pozitia potrivit careia exista resursele necesare majorarii pensiilor in anul 2008 cu 43% - ca o consecinta a dezvoltarii economice - precum si conditiile ca pana in anul 2013 aceasta majorare sa fie sustenabila.
In acest fel, Guvernul isi va duce la indeplinire obiectivul central al mandatului sau, si anume dezvoltarea economica si punerea acesteia in slujba bunastarii cetatenilor, cu deosebire in favoarea categoriilor celor mai defavorizate ale tranzitiei, mai afirma documentul.

Presedintele mai are doar o saptamana sa se hotarasca asupra promulgarii

Legea pensiilor, initiata de PSD, a fost adoptata pe 28 iunie, ultima zi a sesiunii parlamentare, si a fost depusa pentru promulgare pe 6 iulie.
Pensia medie va urca cu 40% la inceputul anului viitor, dupa ce punctul de pensie va creste de la 31% la 37,5% din valoarea salariului mediu brut. Legea pensiilor stabileste o noua majorare a punctului de pensie incepand cu 1 ianuarie 2009, de la 37,5% la 45% din salariul mediu brut.
Conform Constitutiei, seful statului are la dispozitie 20 de zile in care poate promulga legea sau o poate retrimite Parlamentului. Basescu a declarat saptamana trecuta, ca Legea pensiilor va fi promulgata, dar atunci cand va face acest lucru vrea sa aiba convingerea ca ea va fi aplicata si a solicitat Guvernului sa prezinte fundamentarea bugetului de asigurari sociale din care se platesc pensiile. Presedintele i-a trimis o scrisoare premierului Tariceanu, in care ii solicita sa ii transmita documentatia din care sa rezulte sustenabilitatea aplicarii Legii pensiilor in perioada 2008 -2010 si, daca este posibil, o evaluare pentru 2011-2013, in vederea promulgarii legii. Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrilor Finantelor si Muncii, in sedinta Guvernului de saptamana trecuta, sa analizeze continutul scrisorii primite din partea presedintelui Traian Basescu privind sursele de finantare a majorarii pensiilor pentru a fi formulat un raspuns din partea Guvernului.
Vosganian a declarat in urma cu doua saptamani ca resursele majorarii pensiilor vor fi asigurate de cresterea economica, avansul salariilor, numarul mai mare de salariati, imbunatatirea incasarilor bugetare si unele transferuri din bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale. Suma necesara anul viitor este de circa doua miliarde de euro.