Masca, descoperita la sfarsitul saptamanii trecute, a fost gasita alaturi de un inel masiv de aur, gravat cu o inscriptie greceasca si cu un portret al unui barbat cu barba.
"Aceste descoperiri ne confirma presupunerile conform carora ac
Masca, descoperita la sfarsitul saptamanii trecute, a fost gasita alaturi de un inel masiv de aur, gravat cu o inscriptie greceasca si cu un portret al unui barbat cu barba.
"Aceste descoperiri ne confirma presupunerile conform carora aceste bijuterii fac parte dintr-o suita mai mare de obiecte cu care a fost inmormantat, cu fast, un rege trac" a declarat profesorul Margarita Tacheva, care se afla in zona unde s-au facut sapaturile, in apropierea satului Topolchane, la est de Sofia.
Georgi Kitov, coordonatorul echipei de arheologi, a mai declarat reporterilor ca s-a mai descoperit si un soi de cupa de argint, mai multe bijuterii, tot de argint, vase de bronz, diverse alte recipiente din ceramica, precum si obiecte rituale funerare.
"Artefactele au apartinut unui conducator trac, care a trait la sfarsitul secolului al-IV-lea si care a fost inmormantat aici" a explicat Kitov, care este considerat de presa bulgara ca fiind un soi de "Indiana Jones" in varianta locala.
In acelasi mormant s-a gasit si o inscriptie scrisa cu litere grecesti care inseamna "Salvatorul Asiei" si care este foarte importanta conform arheologilor care au fost deosebit de incantati de descoperirile facute.
Acum trei ani, Kitov a facut furori dupa ce a descoperit una dintre cele mai senzationale artefacte din Bulgaria - o alta masca de aur, veche de 2500 de ani, despre care se credea de asemenea ca apartinuse unui rege trac.
Potrivit acestuia, tracii erau cel putin egali ca dezvoltare si civilizatie cu omologii lor din Grecia antica.
Acestia au trait, intre anii 4000 i.H. si secolul al-VIII-lea A.D., pe taramurile care acum apartin Bulgariei, o parte din Grecia moderna, Romania, Macedonia si Turcia. Ulterior, ei au fost asimilati de slavii invadatori.
Se pare ca zeci de morminte trace sunt imprastiate in zona centrala a Bulgariei, pe care arheologii au poreclit-o deja ca "Valea regilor" a Bulgariei, facand referire la Valea Regilor din Luxor, Egipt, acolo unde erau inmormantati faraonii egipteni. (M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.