Mai mult psihologica si antropologica, decat climatologica. Suntem avertizati, de zile bune, ba chiar saptamani-luni chiar, ca un val de temperaturi mari se va abate asupra tarii noastre. "Lasa, bre, ca n-o fii foc, asa e vara pe la noi, cald, o sa t
Mai mult psihologica si antropologica, decat climatologica. Suntem avertizati, de zile bune, ba chiar saptamani-luni chiar, ca un val de temperaturi mari se va abate asupra tarii noastre. "Lasa, bre, ca n-o fii foc, asa e vara pe la noi, cald, o sa treaca...Tot cei val ca valul trece..." Stim deja de ani buni cate ceva despre "incalzirea globala", despre anostele probleme de mediu, "Urata e, ma, Sulfina aia...", am mai auzit, parca, tot cate ceva, de acordul de la Kyoto pe care nu vor sa-l semneze americanii, "Ai dracu' americanii...Tot ei sa se dea mari...", ca la Rio de Janeiro a fost si Ion Iliescu, "Sa fie judecat, pentru sangele varsat... Jos Iliescu!", nu stim bine ce a fost si pe acolo, ca si la Johannesburg unde a iesit iar cu galceava, ceva tot cu mediu, "Se cheltuie aiurea bani de la buget... Mai bine ar planta vita de vie, ca asta merge bine cand e seceta...", in fine, chestii din astea plicticoase si pentru impotenti, cine sa se ocupe de mediu si clima si treburi din astea cu totul nesarate si greu de digerat, "Orele de protectia mediului se vor tine duminica dimineata, iar prezenta parintilor va fi obligatorie...", unui popor obisnuit cu "Pai, n-o sa ma inveti tu pe mine la 70 de ani ce am io de facut..."
Pe cand, ia sa vedem noi ce-a mai zis si ce-a mai facut nu spunem cine - cu toate ca tot la noi numele fac "rating" sau "accesari", altfel "problemele generale" ce interes sa ridice? - si tot romanul, de la Funar si Marko Bela pana la Dr. Vosganian si vioiul domn Vanghelie se aprinde si vibreaza la chestiune. Cantonati si bine infipti in nimicuri - exagerarile noastre cuprind in spatiul generalului si virtutile indubitabile ale exceptiilor individualului - ne este greu sa admitem ca lumea se mai si schimba. Si ca mentalul nostru colectiv ar trebui si el adaptat din mers, daca nu la noile reglementari europene, macar la noile medicamente compensate care tot apar.
Bref: geaba sugestii "Nu mancati prea multa carne fripta si prajita pe caldurile astea..." si recomandari "Este bine sa beti ceai caldut si nu bere rece...", ca omul nostru tot ce stie si ce vrea muschii lui face si drege pana sa se intample vre-un pocinog: "Asa i-a fost scris, n-a avut zile, voia lui Dumnezeu...". Degeaba li se atrage atentia cetatenilor seniori sa evite iesitul din casa in aceste zile de canicula. Ti-ai gasit, strazile si troleibuzele si autobuzele sunt pline ciopor de cei care tot injura ca pensiile sunt mici si "Se fura prea mult in tara asta...". Explicatii, justificari, palarioare - s-au vandut bine palariile de vara, semn al burgheziei si oprobiului public mai acum cateva decenii, si iata-le pe vajnicele militante de odinioara, cu fel de fel de chestii "cochete", "Am fost si eu pana la piata, ce era sa fac, nu mai aveam patrunjel sa-i fac lui al meu ardei umpluti... Ai vazut-o, draga, pe Elena Udrea ce picioare frumoase are... I-a dat la televizor si curul, mai mare rusinea, femeie maritata... Pai bunica nici cand facea baie nu se dezbraca de tot...", pe capsor, refuzand orice sfat sau rugaminte plina de ganduri bune: "Ai grija sa nu ti se faca rau, stai acasa, nu mai umbla creanga...".
Ti-ai gasit, cine sa te asculte, cine sa asculte ce zic astia la televizor, trebuie sa zica si ei ceva, ca d-aia mananca ei banii poporului, "T-ai dracu si cu caldurile voastre... Tot Becali o sa dea bani ca sa fie mai racoare si sa se ocupe de rudele celor decedati din cauza caniculei... Om, domnule, om de omenie, nu ca astia..."
Caldura mare, Monser! O sa treaca si ea, macar de nu s-ar scumpi de la intai august si berea. Si nu e bine prea multe fainoase pe caldurile astea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.