Botulismul, boala considerata eradicata in Europa, a lovit recent Romania. Pe cat de rar, botulismul este urmare a consumului fie a unor alimente de regula de import, din afara UE,  procesate industrial necorespunzator, fie a unor  "produse traditionale", cum sunt muraturile sau diferitele alimente din carne, puse la conservat  in propria gospodarie.


Daca ati mancat o conserva sau muraturi "de la bunica" si incepeti, brusc, sa vedeti dublu, nu mai puteti tine ochii deschisi, aveti ameteli, inghititi cu dificultate sau aveti gura uscata, muschii slabiti etc., aveti foarte multe sanse de a fi bagat in gura poate cea mai periculoasa otrava din lume.


BOALA RARA. Clostridium botulinum este o bacterie pe cat de rara, pe atat de periculoasa. Ea produce o otrava puternica, despre care se spune ca ar fi suficiente cateva sute de grame pentru a ucide intreaga populatie a planetei. Din fericire, pe cat este de periculoasa, pe atat este de rara aceasta bacterie. Ea poate fi contractata prin alimente, de regula prin cele conservate, dar si prin rani, atunci cand respectiva leziune este expusa contactului cu un mediu in care exista acesti spori. Aceste cazuri sunt insa foarte rare, pericolul cel mai mare reprezentandu-l muraturile si conservele de casa. Niculai Poparlan, directorul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, explica si de ce: "Este o bacterie foarte pretentioasa, care are nevoie de anume conditii pentru a aparea, cel mai frecvent in cazul mediilor alcalinizate. De aceea, orice aliment care prezinta modificari organoleptice trebuie imediat aruncat". Muraturile si conservele care mucegaiesc sau isi schimba gustul sub orice forma trebuie evitate. Ele nu sunt neparat contaminate cu Clostridium botulinum, dar reprezinta medii in care se dezvolta aceasta bacterie.


PROCESATELE - RISC ZERO. In privinta conservelor din comert, procesate industrial, lucrurile stau mai simplu. Tehnologiile actuale prevad pregatirea alimentelor la temperaturi ridicate, precum si retete si tehnologii care presupun reducerea la aproape zero a riscului de contaminare. Este foarte important insa ca atunci cand cumparam o conserva, de orice fel, sa ne asiguram ca aceasta nu prezinta semne de deteriorare, mai ales de bombare. Aceasta ar fi aproape singura cale in care o conserva din comert ar prezenta riscul de a fi contaminata cu botulism - accidentele survenite in timpul transportului cu trenul sau pe mare, depozitarii etc., care sa fi permis alterarea produsului. De retinut insa ca botulismul nu modifica gustul sau mirosul alimentelor. Astfel de modificari sunt semnale doar ca acolo a aparut un mediu alcalinizat, adica conditii in care ar putea aparea astfel de spori.


PERICOL - CONSERVE FACUTE PRIN GARAJE. Cele mai periculoase alimente sunt cele "procesate" ilegal, cu instalatii improvizate prin garaje si alte unghere ascunse de ochii institutiilor abilitate de control. Desi numarul lor s-a mai redus in ultimii ani, inca mai exista astfel de instalatii ilegale. Pe locul doi in aceasta ordine de prioritati se situeaza, asa cum aratam, conservele importate din afara Uniunii Europene, cum sunt de exemplu conservele de peste de calitate inferioara si, ca urmare, extrem de ieftine, aduse pe diferite cai din Thailanda sau alte tari asiatice. De exemplu, atat cetatenii din Bistrita, cat si cei din Braila, care s-au imbolnavit de botulism, au consumat conserve de ton din Thailanda.


Atunci cand autoritatile au banuit ca boala a fost contractata de la vreo conserva, lotul respectiv a fost retras din vanzare. A fost si cazul conservelor de peste aduse din Thailanda. Analizele insa nu au identificat, cu certitudine, nici o cutie contaminata dintre cele analizate si aflate in comert la acea data. Dar seful IISPV, Niculai Poparlan, crede ca nu este exclus sa fi avut de-a face cu cazuri singulare de contaminare, deci cu contaminarea doar a conservei consumate de cel care s-a imbolnavit, si nu cu contaminarea intregului lot de conserve aflat in comert. La randul lui, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, de la Institutul "Bals", considera, la aparitia primelor cazuri care prezentau simptome de botulism, ca este exclus ca analizele de laborator sa infirme diagnosticul clinic, ceea ce s-a si adeverit ulterior. Oamenii au fost tratati si, cu o singura exceptie, au supravietuit si s-au insanatosit.



Ceva e putred in Thailanda

Ca situatia importurilor de conserve de peste din Thailanda nu e prea "cuser", reiese si dintr-un apel oficial, lansat de reprezentantul unei firme imoportatoare, chiar pe site-ul ANSVSA, in data de 30 mai a.c: "Buna ziua, stimati domni/doamne! Firma la care lucrez importa conserve de peste din Thailanda. Incepand cu 1 mai 2007, a intrat in vigoare noul model de certificat de sanatate pentru importul produselor din peste in UE. Modelul primit de la DSV este in limba engleza si romana, dar fara titlu. L-am transmis partenerilor thailandezi, dar autoritatile lor nu emit certificatele de sanatate pe acest tip de formular pentru ca nu l-au primit pe cale oficiala, deci de la autoritatile romane.
Ei pot emite doar in limba engleza, asa cum apare si in directiva europeana, ceea ce deocamdata este acceptabil pentru doctorii din frontiera, dar cu traducere legalizata. Deci, rugamintea mea este  de a lua masuri in legatura cu aceasta problema, mai exact sa fie trimis pe cale oficiala  formularul, in romana si engleza, al certificatului de sanatate pentru importul produselor din peste in UE. Din pacate, aceasta situatie ne cauzeaza probleme cu partenerii externi. Cu multumiri, Simona Dragomirescu".



Siguranta

In Romania, la ora actuala, exista o singura fabrica de conserve si produse din peste, si anume cea de la Jurilovca, din judetul Tulcea, apartinand unei firme private. Toate celelalte fabrici - de la Constanta, Tulcea, Caracal etc. - au fost inchise in ultimii ani, rand pe rand, din varii motive. Construita pe baza unui proiect SAPARD, in valoare de cateva milioane de dolari, fabrica de la Jurilovca are doua sectii ultramoderne: una de conserve - Danubiu Ro - si una de diverse produse din peste - Ecofish - , ambele acreditate de autoritatile romane, dar si de cele europene. "Avem acreditarea TUV-CERT de la Bruxelles, pentru trasabilitatea produselor, ISO 9001/2000, pentru siste-mul de management si HCCP, pentru conditiile de igiena si siguranta alimentelor", ne-a declarat directorul general al societatii, Gabriel Dimoftache. Prin dobandirea acestor acreditari, fabrica din Jurilovca poate exporta produsele sale in orice tara din UE. "Nu am avut niciodata probleme cu produsele noastre si nici nu am avea cum, pentru ca intreg procesul tehnologic este unul de ultima ora in domeniu, de la preluarea materiei prime pana la sterilizarea si ambalarea produselor", a precizat directorul general Gabriel Dimoftache.



Cum ne ferim

Ce trebuie sa facem pentru a evita riscul de a consuma alimente contaminate ne-a explicat Niculai Poparlan , directorul IISPV: orice alimente conservate, chiar si cele din cutii ermetice, trebuie fierte inainte de consum; in cazul prepararii conservelor in casa, dupa preparare acestea trebuie  sterilizate prin fierbere timp de o ora, trei zile succesive si inchise ermetic; conservele de legume sau muraturile cu mucegaiuri la suprafata nu se vor consuma, deoarece dezvoltarea mucegaiurilor scade aciditatea si creeaza conditii de germinare si multiplicare a sporurilor botulinici; conservele bombate sau cu modificari de miros se vor exclude din consum.