Uneori, manipularea politica a procurorilor are consecinte dramatice, vieti distruse sau chiar suprimate. Nu conteaza termopanele, matusa Tamara si alte diversiuni. Conteaza sa se clarifice penal implicarea fostului premier Adrian Nastase in moartea
Uneori, manipularea politica a procurorilor are consecinte dramatice, vieti distruse sau chiar suprimate. Nu conteaza termopanele, matusa Tamara si alte diversiuni. Conteaza sa se clarifice penal implicarea fostului premier Adrian Nastase in moartea tanarului procuror Cristian Panait, care a refuzat sa participe la linsarea unui coleg, Alexandru Lele, la comanda politica a partidului de guvernamant PSD. Comanda criminala ce viza distrugerea acelui procuror vertical, pentru ca el si-a luat in serios rolul justitiar prevazut de Constitutie, potrivit careia nimeni nu e mai presus de lege. Nici chiar un fiu de prefect, Adrian Tarau, pe care l-a arestat. Dupa care a fost acuzat aberant de luare de mita si epurat. Nu conteaza jongleriile politice ale deputatului Viorel Hrebenciuc. Conteaza clarificarea situatiei lui penale. Macar in cauza semnarii unui act oficial ca secretar general al Guvernului, la o data in care nu mai detinea functia.
Cineva ar trebui sa plateasca penal si pentru afisele candidatului prezidential Ion Iliescu, platite din bani publici. Mortii revolutiei si starea de fapt paramilitara patronata de presedintele Iliescu la mineriada din 13-15 iunie 1990 sunt acum la mana civilistilor. Carora, la urma urmelor, nu le va trebui atat de mult timp ca sa parcurga munca de-a gata si temeinica, de mii de pagini, a procurorilor militari in frunte cu seful Parchetelor Militare, procurorul Dan Voinea. Cine preia cazurile isi sacrifica cel mult un concediu, dar prin trimiterea lor rapida in instanta, castiga respectul romanilor. Si al opiniei publice internationale.
Nu conteaza ca, de exemplu, Viorel Catarama e un nume sonor in PNL. Conteaza ca el sa fie luat la intrebari de o justitie independenta, chiar sub mandatul premierului Calin Popescu Tariceanu, coleg de partid. Intrebari la care trebuie sa raspunda multi, indiferent de apartenenta politica. Cazul BRCE-Bancorex este, probabil, una dintre cele mai monstruoase devalizari de banci din istoria universala. Acest caz a insemnat, printre altele, volatilizarea valutei Securitatii in buzunarele particulare ale unor beneficiari de "inginerii financiare". Crime ca devalizarea acestei banci, care a fost pe punctul sa duca la prabusirea Romaniei, ar trebui sa fie imprescriptibile. La fel si cazurile Megapower (draga Stolo), Flota si atatea altele. Toate trebuie repuse pe rol si judecate corect.
Le stie perfect un om de o verticalitate care l-a dus la mazilire. Valerian Stan. Va amintiti? Juristul care, odata numit seful Corpului de Control al Guvernului Ciorbea, s-a luat in serios si a refuzat ceea ce i s-a propus, anume sa tina dosare pentru santaj. Dimpotriva, el le-a scos la lumina, spre furia lui Basescu et compania PD. Si a fost demis. Ceea ce a insemnat inceputul sfarsitului PNTCD. PNL are ocazia sa repare marea greseala.
N-au decat sa maraie la ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, reprezentanti din toate partidele. Important e sa elibereze justitia. Sa incurajeze procurorii in sensul demnitatii profesionale. Sa-l demita scurt pe Daniel Morar (Monica n-a avut nici o greata sa-l zboare pe predecesorul lui). Si sa-l numeasca sef al DNA pe Valerian Stan. Rezultatele se vor vedea in scurt timp. Pentru Romania. Eterna si fascinanta. Mereu surprinzatoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.