In urma controalelor efectuate in unitatile de alimentatie publica, inspectorii ANPC au depistat o serie de neregularitati care pot pune in pericol viata consumatorilor. De aceea ei au facut o serie de recomandari.   CURATENIA. La intrarea in unitatile de alimentatie publica, acordati o atentie deosebita starii de curatenie din unitate, avand la baza principiul omul sfinteste locul (controalele inspectorilor au constatat incinte cu pereti murdari, cu zugraveala exfoliata, fete de masa murdare, cu urme ale arsurilor provocate de tigari, scaune dezlipite care nu confereau siguranta consumatorului, grupuri sanitare murdare, nedotate cu sapun si hartie igienica si in care mirosul de clor te "sufoca"). Atunci cand va hotarati sa mancati intr-un local analizati in "lista meniu" afisarea cantitatilor produselor oferite, cat si a preturilor aferente. Analizati modul de prezentare al personalului de servire (echipamentul de protectie, curatenia mainilor, prezenta taieturilor etc.). Uitati-va cu atentie in lumina la gradul de curatenie al paharelor existente pe masa sau aduse de personalul de servire, pahare care pot prezenta un grad precar de igienizare, uneori putand prezenta urme de ruj de buze de la un alt consumator. De asemenea, trebuie sa fiti atenti la gradul de curatenie al tacamurilor, in special al furculitelor. Atunci cand va este adus preparatul, analizati-l organoleptic, iar daca aveti suspiciunea de produs alterat, refuzati produsul. In cazul fripturilor, prezenta unor zone "mai arse" poate masca un anumit grad de alterare a carnii din care a fost preparata. Desi este greu de apreciat, in cazul in care aveti de la inceput suspiciuni privind cantitatea neta a portiei, refuzati produsul si solicitati cantarirea acestuia.