"Este normal" ca datele prezentate de ANM, in special cele referitoare la temperaturi, sa nu corespunda realitatii oraselor, a declarat directorul institutiei, Ion Sandu, precizand ca Administratia Nationala de Meteorologie este obligata sa masoare t
"Este normal" ca datele prezentate de ANM, in special cele referitoare la temperaturi, sa nu corespunda realitatii oraselor, a declarat directorul institutiei, Ion Sandu, precizand ca Administratia Nationala de Meteorologie este obligata sa masoare temperaturile doar in anumite conditii, intrucat este membra a organizatiei mondiale de meteorologie care a impus standarde unice pentru toate institutiile membre. Astfel, directorul Ion Sandu nu a exclus si faptul ca, la o temperatura anuntata de ANM de 40 de grade Celsius, in zonele intens circulate din marile orase temperaturile la sol ar putea atinge chiar si 60 de grade.
"Suntem obligati sa masuram in anumite conditii: la umbra, la inaltimea de doi metri de la teren care, la randul sau, sa fie acoperit cu iarba. Astea sunt datele oficiale pe care le obtinem si doar acestea sunt relevante pentru Organizatia Mondiala de Meteorologie", a precizat Sandu. Potrivit Mediafax, in aceasta situatie, datele ANM sunt mai mereu contrazise de masuratorile empirice din centrele betonate ale marilor orase. Teza potrivit careia temperaturile ANM sunt falsificate pentru a evita luarea unor masuri speciale de prevenire a caniculei este respinsa categoric de catre directorul ANM. " Problema nu este a noastra. Noi suntem obligati de niste standarde sa masuram in anumite conditii si alea sunt datele relevante. Evident, in functie de conditiile exterioare, in unele locuri temperaturile pot fi mai mari sau mai mici decat cele anuntate de noi. De-aici diferenta de temperatura din mijlocul Parcului Cismigiu si, sa zicem, rondul de la Piata Universitatii, in conditiile in care distanta fizica intre cele doua puncte este de cateva sute de metri", a conchis Sandu. Directorul nu a exclus si faptul ca, la o temperatura anuntata de ANM de 40 de grade Celsius, in zonele intens circulate din marile orase temperaturile la sol ar putea atinge chiar si 60 de grade. "Depinde de foarte multe variabile: de circulatia aerului in zona - care e influentata de dispunerea cladirilor si de alti factori similari -, de valorile de trafic, de ponderea spatiilor verzi si altele asemenea. Toate astea pot, si chiar modifica substantial, temperatura reala in zona respectiva", a mai spus Sandu.
40 de zile de calduri sufocante
Canicula din acest an este un fenomen normal pentru luna iulie, iar temperaturile actuale inregistrate pe intreg teritoriul tarii, care depasesc limita normala, reprezinta un efect al persistentei unui front atmosferic de tip nord-african, sustin reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Totodata, "este adevarat ca acest fenomen este mai fracvent, mai intens si mai persistent ca urmare a incalzirii globale", a explicat pentru ZIUA, Aristita Busuioc, sef Sectie Climatologie din cadrul ANM. Deocamdata nu se poate afirma ca anul 2007 este unul dintre cei mai caldurosi, intrucat nu s-a incheiat, insa "iarna 2006 - 2007 a fost cea mai calda de cand exista masuratori in Romania", sustine climatologul. De asemenea, Busuioc a precizat ca "maxima absoluta pentru luna iulie a fost de 43,5 grade si s-a inregistrat la Giurgiu in anul 2000". In ceea ce priveste luna iunie, maxima absoluta pe tara a fost de 42 de grade si s-a inregistrat la Oravita, in anul 1938. La randul sau, Meda Georgescu, meteorolog de serviciu in cadrul ANM, a declarat ca "temperaturile din aceasta perioada nu par a fi normale, dar nici nu pot fi considerate temperaturi iesite din comun". Meteorologul a precizat, de asemenea, ca in urmatoarele 40 de zile ne vom confrunta cu temperaturi ridicate, peste cele normale, in cea mai mare parte a tarii. Reprezentantii ANM au spus, totodata, ca diferentele dintre temperaturile din aglomerarile urbane si zonele invecinate depind de anotimp, de conditiile sinoptice, dar si de tipul de zona urbana (metropola, orase mici). Aceste diferente sunt mai mari iarna decat vara. "In cazul orasului Bucuresti, iarna, aceste diferente pot atinge uneori sase grade, iar vara pot fi de 1-2 grade", a explicat Aristita Busuioc. De asemenea, seful Sectie Climatologie a spus ca pentru toamna se asteapta o apropiere de limitele normale. Oana ROTARU()
Serviciul de Ambulanta, suprasolicitat
Caldura insuportabila a suprasolicitat, cum era de asteptat, Serviciul Ambulanta din Capitala. Ieri, pana in jurul orei 14, Serviciul Ambulanta Bucuresti inregistrase peste 60 de apeluri, potrivit medicului Carmen Trandafir din cadrul institutiei, necesitand interventia a 35 de masini.
"Mai mult ca sigur, aceste apeluri se vor dubla in urmatoarele ore", ne-a declarat Carmen Trandafir. Caldura a fost responsabila de cazuri de lipotimie, deshidratare, accident vascular, infarct etc. Specialistii Serviciului Ambulanta ne-au declarat ca apelurile au fost facute de persoane "de toate varstele", in ciuda faptului ca, de regula, cei mai afectati de temperaturile excesive sunt persoanele in varsta si copiii. Solicitarile la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB) sunt cu 10 la suta mai mari in zilele caniculare decat in perioada cu temperaturi normale sezonului estival. Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (112) al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) a inregistrat, ieri, in intervalul orar 8.00-14.00 322 de apeluri catre Ambulanta, potrivit purtatorului de cuvant al STS, Adrian Fulea. In ciuda situatiei, STS a inregistrat un numar mare de apeluri false, potrivit lui Adrian Fulea. In general, a spus acesta, doar un procent de 7,3% din apeluri sunt reale, Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta confruntandu-se cu un procent de alarme false ce poate ajunge chiar la 90%.
Avertizari pentru populatie
Ministerul Sanatatii Publice a atras atentia asupra principalelor efecte ale expunerii corpului la temperaturi ridicate. Daca organismul nu reuseste sa-si mentina temperatura in jur de 37 grade Celsius, sau pierderile de apa si saruri nu sunt inlocuite in mod adecvat pot aparea crampele de caldura, insolatia, epuizarea si, cel mai grav, socul hipertermic. Cel mai grav este socul hipertermic, ca urmare a incapacitatii organismului de a-si mentine temperatura normala, aceasta ajungand si depasind 40 grade Celsius. Este o urgenta medicala, persoanele afectate fiind in pericol de moarte.
Medicii recomanda evitarea expunerii intre orele 11-18, eventualele deplasarii fiind de preferat sa fie facute dimineata sau seara. Este recomandata consultarea medicului curant, mai ales daca ultima consultatie a fost cu cateva luni in urma; Aerul conditionat se regleaza astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala ;Ventilatoarele nu trebuie folosite daca temperatura aerului depaseste 32 grade Celsius; Purtati palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise; Consumul de lichide este obligatoriu (fara alcool). Evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) si consumati fructe si legume proaspete deorece acestea contin o mare cantitate de apa; Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie. (T.B.)
Controale la primarii
Prefectul Capitalei Mioara Mantale va efectua, incepand de astazi, controale la nivelul Primariilor de sector pentru a vedea modul in care sunt mobilizate administratiile locale pe perioada caniculei. Mantale a recunoscut, intr-o conferinta de presa, ca datele furnizate de Directiile de Asistenta Sociala ale Primariilor nu sunt actualizate, dand dreptate premierului Calin Popescu Tariceanu, care a sesizat numarul mic de victime declarate de pe urma caniculei.
"Am trimis adrese, iar comunicarea cu administratiile locale a fost facuta numai telefonic, de persoana care raspunde de comandamentul de urgenta. Nu am avut nici o comunicare scrisa si am atras atentia ca persoanele asistate care nu se pot deplasa trebuie sa fie ajutate de asistentii sociali", a spus prefectul.
De asemenea, strandurile si fantanile arteziene administrate de Primaria Capitalei vor fi deschise non-stop, incepand de ieri, municipalitatea solicitand societatilor de salubrizare sa suplimenteze activitatea de stropire a strazilor - cu precadere pe timpul noptii - in perioada caniculei. "Strazile sunt udate, mai ales noaptea, strandurile sunt deschise non-stop. De asemenea, am dat dispozitie societatii Apa Nova sa monteze corturi in zonele aglomerate, unde trecatorilor le va fi distribuita apa potabila", a declarat viceprimarul Razvan Murgeanu. Primariile bucurestene de sector au reinfiintat, incepand de ieri, punctele de prim-ajutor in zonele aglomerate ale Capitalei, unde bucurestenii carora li se va face rau din cauza caldurii vor primi asistenta medicala de specialitate. (D.E.I.)
Victimele caldurii
Prima victima a caniculei a fost o galateanca, in varsta de 69 de ani, care a murit, ieri, din cauza caldurii, in timp ce-si uda gradina. Tinca Munteanu a murit in jurul ore 08:30, dupa ce a stat mai mult timp in soare. Batrana era cunoscuta cu antecedente cardiace. Potrivit autoritatilor, cel mai probabil, femeia a suferit un infarct generat de expunerea prelungita la soare, chiar daca la acea ora temperatura nu era foarte mare, fiind de aproximativ 28 - 29 de grade. De asemenea, o femeie in varsta de 38 de ani din localitatea damboviteana Motaieni a murit, ieri, cel mai probabil tot din pricina caniculei. Femeia a acuzat la inceputul saptamanii dureri de cap dupa ce se intorsese de la camp. Ea a intrat in casa sa se odihneasca, iar la putin timp a fost gasita moarta de catre fetita ei. Totodata, patru persoane din Cluj Napoca au lesinat pe strada, ieri, din cauza caniculei. Alte cinci persoane din Bistrita-Nasaud au fost internate la Spitalul Judetean cu afectiuni cauzate de canicula. Medicul Anabela Gonczi de la Serviciul Judetean de Ambulanta Bistrita-Nasaud a informat, ieri, ca masinile Salvarii au fost solicitate sa ridice de pe strada trei persoane lesinate si sa transporte la spital un barbat si un copil care s-au deshidratat. (O.R.)
Avertizare extinsa
Avertizarea privind canicula - cod portocaliu - a fost extinsa la 21 de judete si Bucuresti, unde se asteapta ca temperaturile sa urce pana la 39 - 40 de grade. Judetele afectate de valul de caldura sunt Arad, Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Calarasi, Braila, Buzau, Galati, Vrancea, Bacau, Vaslui, Iasi, Botosani si Bucuresti. Pentru restul judetelor se mentine avertizarea cu cod galben. Meteorologii au transmis avertizarea pentru intervalul 17 - 22 iulie 2007. Astfel, pe 17 si 18 iulie, in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si in sudul si estul Moldovei temperatura aerului va urca pana la valori de 36 -38 de grade. In zilele de 19, 20, 21 si 22 iulie vremea fi caniculara in majoritatea regiunilor, cu valori de temperatura ce vor depasi frecvent 35 -36 de grade. In intervalul atentionat, indicele de confort termic temperatura-umezeala va atinge si depasi pragul critic de 80.
Pericol de explozie
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) avertizeaza, ca urmare a caniculei din ultimul timp, asupra pericolului de explozii sau autoaprinderi in cazul rezervoarelor de gaze lichefiate si a diversilor recipienti ce contin substante inflamabile. ISU precizeaza ca un pericol mare il reprezinta buteliile si rezervoarele de gaze lichefiate, care expuse actiunii razelor solare ating temperaturi ridicate, iar in unele cazuri se poate produce explozia acestora. De asemenea, recipientii din sticla ce contin substante care se descompun sub actiunea luminii solare, precum si stocarea in recipienti din plastic a materialelor inflamabile prezinta un pericol foarte ridicat in conditiile caniculare din ultimul timp. In aceste situatii extreme, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta recomanda interzicerea utilizarii focului deschis in zonele afectate de uscaciune avansata, precum si asigurarea protejarii fata de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor si a altor tipuri de ambalaje care contin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbra a acestora sau, dupa caz, prin racirea lor cu perdea de apa rece. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.