Temperaturile vor depasi din nou 40 de grade, iar indicele de confort termic va trece peste pragul critic de 80.

Meteorologii au atentionat luni cu codul galben autoritatile din aproape intreaga tara asupra caniculei ce va lovi majoritatea regiunilor Romaniei in perioada 17-22 iulie, insistind asupra a noua judete care, pentru zilele de 19 si 20 ale lunii, au primit cod portocaliu. Potrivit atentionarii meteorologice, in intervalul 17-22 iulie vremea va deveni „excesiv de calda in toate zonele". Astfel, marti si miercuri, in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si in sudul si estul Moldovei, temperatura aerului va urca pina la 38 de grade. De joi si pina duminica, vremea fi caniculara in majoritatea regiunilor, cu valori de temperatura ce vor depasi frecvent 36 de grade Celsius. „In intervalul atentionat, indicele de confort termic temperatura-umezeala va atinge si va depasi pragul critic de 80", precizeaza meteorologii.

Situatia insa devine mai grea in zilele de joi si vineri, cind in judetele Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, dar si in Bucuresti, temperaturile ar putea ajunge pina la 40 de grade Celsius, motiv pentru meteorologi sa alature avertizarii codul portocaliu. De astazi va incepe reinstalarea corturilor de prim ajutor in toata tara. Amplasarea acestora pe strada este deja contestata, pentru ca in corturi este mai cald decit afara.

Directorul Serviciului de Ambulanta a Municipiului Bucuresti (SAMB), Ovidiu Cismaru, considera ca, in perioada de canicula ce se va instala in zilele urmatoare, trebuie amplasate puncte de prim ajutor in cadrul institutiilor publice, in supermarketuri sau in spatii dotate cu aer conditionat. „Eficienta corturilor amplasate la colt de strada este extrem de redusa, pentru ca atit personalul medical care lucreaza acolo, cit si persoanele care au nevoie de ajutor mor de caldura. Indiferent ca pe ici, pe colo mai exista cite un ventilator, acesta nu poate face fata temperaturilor ridicate", a declarat Cismaru, citat de NewIn. Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj, Dan Mogos, a declarat saptamina trecuta ca cele patru corturi anticanicula instalate in Craiova trebuie desfiintate, deoarece caldura din ele este insuportabila, iar, in unele cazuri, asistentelor medicale li s-a facut rau din cauza temperaturii prea ridicate.

Prognoza meteo internationala, pe www.cotidianul.ro/select