Vineri, impreuna cu Cotidianul, se vor distribui CD-ul cu trei simfonii de Mozart si o brosura despre muzician.Ziarul, brosura si CD-ul vor putea fi cumparatecu doar 7,9 lei Al doilea titlu din Colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul il ofera cititorilor in aceasta vineri, la doar 7,9 lei, contine Simfonia nr. 32 in sol major, „Uvertura in stil italian", Simfonia nr. 35 in re major, „Haffner", si Simfonia nr. 38, in re major, „Praga". Impreuna cu CD-ul veti primi si o brosura despre viata si opera compozitorului. Un frivol, rasfatat al saloanelor vremii, monden, ireverentios, imatur si obraznic. Asa l-a vazut Milos Forman pe Mozart, in al sau controversat „Amadeus", filmul in care muzicianul si contemporanii lui defileaza „necosmetizati" de posteritate. Viata lui Amadeus (interpretat de Tom Hulce), care l-a facut pe Iosif al II-lea sa-si scoata palaria la „Don Giovanni" si sa exclame „Bravo, Mozart!", e reconstruita pornind de la amintirile marelui sau rival, Salieri (F. Murray Abraham), izolat intr-un azil pentru nebuni si suspectat ca i-ar fi grabit sfirsitul lui Wolfgang. Compozitor de curte al imparatului Iosif al II-lea, aparator al operei italiene, in filmul lui Forman, Salieri, mai mult decit Mozart, face proba nobletei. Acestuia din urma i se restituie insa latura umana, cu inevitabilul ridicol, latura pe care multi dintre biografii si exegetii compozitorului au ignorat-o sau au ingropat-o sub insemnele genialitatii.

Nu lipsesc nici scenele domestice, in care Mozart se infrupta din deliciile casniciei cu „dragalasa" Constanze, de care a fost legat de o afectiune constanta. Scrisorile reale schimbate de cei doi sustin teza lui Forman; in ele, Mozart o alinta pe Constanze, mereu insarcinata si bolnavicioasa. „Preaiubita, preabuna sotioara a inimii mele", asa isi incepea Mozart mai toate epistolele. „Prinde si tu din aer - zboara 2.999 si jumatate de pupaturi de la mine care asteapta sa fie inhatate. Acum iti spun ceva la ureche - si tu mie - acum deschidem si inchidem botul - din ce in ce mai mult - si mai mult - si acum spunem - e pentru Plumpi strumpi. Poti sa intelegi cum vrei. Tocmai asta e avantajul", scria Mozart.

„Amadeus" a fost filmat in Cehoslovacia, care a oferit ce se putea mai bun pentru o reconstructie de epoca verosimila. Toata muzica lui Mozart din lungmetraj a fost interpretata de „St. Martin in the Fields", sub bagheta dirijorului Sir Neville Mariner.

Filmul lui Forman incearca sa se apropie de plinatatea vietii marelui muzician, fara prejudecati si inhibitii. Recompensat cu opt Oscaruri, „Amadeus" e un film dificil de uitat, macar pentru straniul ris cu care ireverentiosul Mozart il intimpina si pe imparatul Iosif al II-lea, si pe Primus, umilul lui servitor.

Ce filme s-au mai facut despre viata lui Mozart, citeste pe www.cotidianul.ro/select