Moratoriul impus de Moscova asupra Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa (CFE) produce efecte la Bucuresti. Preocupati de "magnitudinea" inghetarii, prin decret, a CFE, liderii social-democrati isi propun sa taxeze replica moale a dip
Moratoriul impus de Moscova asupra Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa (CFE) produce efecte la Bucuresti. Preocupati de "magnitudinea" inghetarii, prin decret, a CFE, liderii social-democrati isi propun sa taxeze replica moale a diplomatiei romane in acest caz prin convocarea ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, in fata comisiilor de Politica Externa si de Aparare din Senat. Intre timp, Rusia se intrece in asigurari, anuntand, pe de alta parte, ca intentioneaza sa instaleze un nou sistem defensiv, superior celui american.
PSD vrea sa-l cheme pe ministrul Adrian Cioroianu la comisiile de politica externa si de aparare din Senat pentru a discuta despre decizia Federatiei Ruse de retragere din tratatul CFE. "Gestul Federatiei Ruse ar trebui sa preocupe in modul cel mai serios autoritatile de la Bucuresti, la toate nivelele de decizie. Replica Ministerului de Externe ni se pare absolut insuficienta, aproape inutila in contextul ce ar putea fi generat de acest gest al Federatiei Ruse, motiv pentru care noi am decis sa solicitam prezenta ministrului Afacerilor Externe la Comisiile reunite ale Senatului de Politica Externa si de Aparare", a declarat ieri purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. El a spus ca nu are incredere ca institutiile statului cunosc "magnitudinea" gestului facut de Federatia Rusa. El a atras atentia ca, practic, prin acest gest politic, Federatia Rusa isi ofera posibilitatea de a acumula forte armate conventionale si de a face dislocari de trupe in orice zona doreste din regiunea de flanc, unde se afla Romania, Moldova, Ucraina, Georgia. Ministerul Afacerilor Externe si-a exprimat, duminica, "dezamagirea" fata de decizia Federatiei Ruse de a suspenda aplicarea prevederilor CFE, considerat drept "o piatra de temelie a securitatii europene, care si-a demonstrat viabilitatea in domeniul controlului armamentelor prin contributia pe care a adus-o la consolidarea securitatii si stabilitatii in aria de aplicare". Presedintele rus, Vladimir Putin, a confirmat, sambata, prin decret, decizia anuntata inca de la sfarsitul lunii aprilie de a suspenda aplicarea prevederilor CFE din "ratiuni de securitate", invocand, intre altele, amenintarea reprezentata de bazele americane din Romania si Bulgaria.
150 de zile de preaviz
Alianta Nord-Atlantica a primit memorandumul prin care Rusia afirma ca isi suspenda participarea la CFE incepand cu data de 12 decembrie 2007. "Moscova a transmis Olandei, depozitar al Tratatului CFE semnat la Paris in 1990, un memorandum destul de dur fata de NATO, cu privire la motivele care au determinat-o sa suspende Tratatul si care fixeaza termenul pentru 12 decembrie", a declarat, ieri, o sursa diplomatica din cadrul Aliantei, citata de Mediafax. "In acest document, rusii semnaleaza ca, incepand cu aceasta data, nu se vor mai supune inspectiilor prevazute de Tratat, dar nu precizeaza ca se vor retrage", a adaugat sursa. "Rusia mentine Tratatul, din moment ce este nevoie efectiv de 150 de zile de preaviz inainte ca o tara sa suspende aplicarea acestuia. Cele 26 de membre ale NATO se pregatesc, iar Alianta ii va raspunde formal, fara a dramatiza, in zilele care urmeaza, poate chiar marti (astazi, n. red.)", a mai spus acesta. Printre motivele enuntate de Moscova in memorandum figureaza extinderea NATO la frontierele Rusiei si instalarea unor baze americane in Bulgaria si Romania, precum si faptul ca statele membre NATO nu au ratificat versiunea CFE revizuita, in 1999, la Istanbul, a precizat diplomatul. Adoptarea tratatului este conditionata de statele NATO de retragerea trupelor si munitiilor rusesti stationate pe teritoriul Republicii Moldova si al Georgiei. (A.M.L., R.A.)
Dublu fata de americani
In asteptarea intrarii in vigoare a suspendarii CFE, in decembrie anul acesta, Rusia isi face de lucru, ocupandu-se de instalarea unui nou sistem defensiv, dotat cu rachete S-400 Triumph. Potrivit oficialilor rusi, acesta ar urma sa fie amplasat, pentru inceput, in apropierea Moscovei, urmand ca, pana in anul 2015, sa fie extins in jurul tuturor marilor centre administrative si economice ale Federatiei Ruse. Noul sistem defensiv rusesc poate distruge tinte precum avioane, rachete de croaziera sau rachete cu raza scurta sau medie de actiune aflate la o distanta de 400 de kilometri de baza de lansare, au detaliat responsabilii militari rusi, subliniind ca acesta are o raza de actiune dubla fata de rachetele americane Patriot. Anuntul a fost insotit de asigurari potrivit carora retragerea Rusiei din CFE nu va urmata de o consolidare militara "imediata la frontiera sa europeana. "Pentru moment, nu exista nici o necesitate sa ne consolidam radical prezenta militara in directia vreunui sector din Europa. In orice caz, nu imediat", a declarat un reprezentant al Ministerului rus al Apararii, sub rezerva anonimatului. "Vom vedea cum va evolua situatia, avand in vedere ca politica NATO, condusa de SUA, devine din ce in ce mai imprevizibila", a adaugat responsabilul rus, potrivit Interfax. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.