Generalul Dan Voinea ar putea trece in rezerva pentru a fi delegat in echipa procurorilor civili care va instrumenta dosarele Revolutia si mineriada ’90.

Procurorul general al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus ieri ca procurorul Dan Voinea sa decline, cit mai urgent, la Parchetele civile competente, dosarele mineriada si Revolutia.

Hotarirea a fost luata ca urmare a publicarii deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) in Monitorul Oficial, referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a legii care a modificat Codul de procedura penala prin care procurorii militari nu mai pot cerceta cauze civile. Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, „printre solutiile identificate pentru rezolvarea optima a acestei situatii este si propunerea ca dl gen. Voinea sa treaca in rezerva pentru a fi delegat in echipa de procurori civili alaturi de care sa continue instrumentarea acestor cauze". Comunicatul mai arata ca urmeaza sa se constituie echipe de procurori care vor avea ca sarcina prioritara finalizarea acestor dosare.

CCR a publicat miercuri, 11 iulie, motivarea sentintei prin care a stabilit ca civilii implicati in dosare in care sint cercetati si militari nu mai pot fi anchetati de procurorii militari. Anterior deciziei Curtii Constitutionale, procurorul general a pus la dispozitia procurorului Voinea tot suportul logistic necesar solutionarii acestor cauze. Procurorii militari trebuie sa inceapa transferul dosarelor in care sint anchetati si civili la procurorii civili, dupa ce decizia a fost publicata in Monitorul Oficial.