Pretul petrolului Brent, considerat reprezentativ pentru piata mondiala, a avansat ieri la 78 de dolari pe baril, valoare atinsa ultima data in august 2006, pe fondul cererii semnificative din partea fondurilor de investitii si a productiei insuficie
Pretul petrolului Brent, considerat reprezentativ pentru piata mondiala, a avansat ieri la 78 de dolari pe baril, valoare atinsa ultima data in august 2006, pe fondul cererii semnificative din partea fondurilor de investitii si a productiei insuficiente din Marea Nordului, transmite Reuters.
Cotatia petrolului Brent a urcat la o distanta foarte mica fata de recordul istoric al tuturor timpurilor, de 78,65 dolari/baril, atins la data de 8 august 2006.
In deschiderea tranzactiilor, cotatia a atins un nou maxim al ultimelor 11 luni, de 78,4 dolari pe baril. Pana la 10:10 GMT, pretul petrolului a scazut la 77,82 de dolari, cu 25 de centi peste cotatia de la inchiderea sedintei bursiere din 13 iulie.
Petrolul Brent tranzactionat la Londra este considerat de investitori un indicator mai bun pentru evolutia pretului petrolului pe piata internationala decat titeiul vandut pe piata americana. Petrolul de referinta pe piata americana a fost cotat la 74,1 dolari pe baril, in crestere cu 17 centi fata de valoarea inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute. Cotatia se plaseaza in apropierea maximului ultimelor 11 luni, dar este inca departe de recordul stabilit in iulie 2006, de 78,4 dolari. Lucrarile sezoniere de mentenanta realizate la instalatiile petroliere din Marea Nordului au contribuit, alaturi de intreruperea neasteptata a productiei unor rafinarii, la cresterea pretului petrolului Brent cu peste sapte dolari, de la sfarsitul lunii iunie.
Fluxurile speculative de investitii in contracte pentru marfuri au influentat, de asemenea, avansul, in conditiile in care cererea puternica de petrol din partea rafinariilor americane determina ingrijorare privind cantitatea de pacura ce va fi disponibila in timpul iernii pe piata din SUA, al doilea mare consumator mondial. "Evolutia pretului petrolului depinde de actiunile marilor fonduri speculative", a afirmat Olivier Jakob, de la firma Petromatrix. Cresterea cererii la nivel mondial se va accelera in 2008, dar majorarea productiei si a capacitatii de rafinare va reduce presiunile asupra ofertei, a aratat Agentia Internationala pentru Energie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.